360 fokban körbejárható Caramel új klipje

360 fokban körbejárható Caramel új klipje

A zeniten túl címmel egyedülállóan új videoklipet tett közzé Caramel. A kisfilmhez használt technika világviszonylatban is ritka, a néző a virtuális valóság helyszíneit 360 fokban tetszés alapján körbejárhatja.

„A klip koncepciója tőlem származik, elég vizuális típus vagyok és a technikai újdonságok is igencsak érdekelnek. A virtuális valóságot ábrázoló 360 fokos technikát évek óta figyelem, a klip megvalósítása kapcsán rögtön ez ugrott be. Bogdán Balázs Balu már több klipemet elkészítette ezelőtt, az Elzárt övezet című dalhoz is ő csinált izgalmas vizuális megfejtést” – mondta Molnár Ferenc Caramel.

Kitért arra, hogy tudomása alapján videokliphez még nemigen használtak mások sem élőben forgatott virtuális valóság technikát. Közölte még: a 360 fokos megoldást koncertfelvételeken, stúdió sessionökön már látta alkalmazni, klipek közül mindazonáltal a Gorillaz legutóbbi kisfilmje, a Saturnz Barz annyiban más, hogy teljesen animációs.

„A klip jó részében motorozom, amikor írtam a dalt, már beugrott ez a fejembe, tudniillik A zeniten túl arról szól, hogy mikor is az ember kicsit besokall, akkor néha jó elmenekülni a Föld elől az ismeretlenbe. A naplementében motorozás valószínűleg egyeseknek kicsit giccses, de szerintem ha a giccs körítése olyan, inkább egy ismerős érzést hoz elő bennünk. Van a klipben egy-két szürreálisabb jelenet is, példaként amikor felhők felett állok egy furcsa szerkezeten vagy mikor is kitekintünk az űrbe. Eléggé izgalmas volt, hogy az élőben forgatott jeleneteket kellett összeilleszteni a számítógép által kreált virtuális térrel” – fejtette ki a Fonogram-díjas énekes-dalszerző.

Caramel kijelentette, hogy A zeniten túl című dalhoz (az operatőr Tokodi Gábor volt) tradícióknak megfelelő technikával is elkészítették a klipet, a 360 fokos verzió a számítógépen praktikus netes sávszélességgel, VR szemüveggel, jókora felbontásban élvezhető a leginkább, éppen olyan 4K okostelefonon.

Az énekes A zeniten túl című számot A Dal 2017 showműsor-sorozat egyik februári adásában extra produkcióként adta elő első alkalommal. A zenét és a szöveget ugyancsak Caramel írta, a zenei producer Szakos Krisztián volt, a felvételen közreműködött a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Pejtsik Péter vezényletével.

„A dal az Elzárt övezettel közösen készülő új lemezem előfutárának tekinthető. Úgy néz ki, hogy az ezelőtt tervezettnél hamarabb, már a nyári hónapokban megjelenik az anyag, nagyjából a főváros Parkba július 28-ra tervezett koncertemre időzítve” – mondta az énekes.

A lenyűgöző új klip költségeit Caramel és stábja részben az NKA pályázatán nyert összeggel finanszírozta.

mti