A 250 éves tatai platán lett az Év fája 2022-ben

A 250 éves tatai platán lett az Év fája 2022-ben

A tatai Angolkertben, a Cseke-tó szélén látható, úgyszólván fekvő 250 éves platán nyerte el idén az Év fája címet az online megszervezett voksoláson – közölte honlapján a indítványt szervező Ökotárs Alapítvány.

Tájékoztatásuk alapján a tatai platán, amely 3887 szavazattal győzött, valószínűleg ültetése után megdőlt, mindent összevetve a földfelszínnel párhuzamosan növekedett, ezt követően törzséből újabb támasztó gyökereket növesztett. A tatai Angolkert egyik legjellegzetesebb fája egyfajta hidat képez a Cseke-tó vízfelszíne felett.

A 2010 óta évente előkészített versenyre idén 32 fát jelöltek, ezt követően a szakmai zsűri választotta ki a 12 döntőst. A fákra összesen 12606 on-line közönségszavazat érkezett.

Az Év fája egy sajátos kezelést nyert, az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa ugyanakkor – a Pest megyei Dánszentmikós határában felfedezhető Micsky hársak egyike, az Aggastyán – az OEE ajándékcsomagját kapta.

A zsűri állásfoglalásának megfelelően a Lengyeli-legelő fái kapták a 2022-es Hős fa címet. A legelő a Zala megyei Szentpéterúr és Pacsa települések határvidékén fekszik, a matuzsálemi vadkörte- és tölgyfák az itt felfedezhető gémeskutakkal, forrással, pásztorszoborral egyesült erővel a hely szimbólumai. Az idilli állapotnak viszont hamar vége, mert a tervbe vett M76-os autóút nyomvonala a legelő centrumában halad – felidéz az Ökotárs Alapítvány.

mti