A cserkészszövetség három ingatlanjának felújítását patronálja a kormány

A cserkészszövetség három ingatlanjának felújítását patronálja a kormány

Kormányzati támogatással újít fel a Magyar Cserkészszövetség három ingatlant: Miskolcon, Kecskeméten, emellett Nagykovácsiban – jelentették be Budapesten, egy sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kiemelte, a kormánynak jelentős a cserkészmozgalom támogatása, így is kötöttek 2012-ben stratégiai megállapodást a szervezettel.

A három ingatlan tervezett felújítását 444 millió forinttal támogatják ezután, a segítséggel ideális háttér és infrastruktúra jöhet létre a mozgalom működéséhez – fedte fel az államtitkár.

Rétvári Bence a több mint 100 éve funkcionáló cserkészmozgalmat méltatva azt mondta, a maradéktalanul önkéntességre épülő szervezetben a legnélkülözhetetlenebb értékek a természet tisztelete és szeretete, a hazaszeretet, a hit és a közösség.

Illés Boglárka, az Emmi ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára azt mondta el, hogy napjainkban már könnyed hozzáférni a virtuális világhoz, a fiatalok megszakítás nélkül online vannak, ugyanakkor felmerül a kérdés, mi lesz a valós közösségekkel, valós élményekkel.

A cserkészeknél viszont a fiatalok erős kapcsolatokat tudnak kialakítani és életre szóló barátságokat köthetnek, ami a szülőföldön való boldogulás egyik alapja, a szülőföldön való boldogulás mindazonáltal a gyarapodó nemzet záloga lehet – hangoztatta a helyettes államtitkár.

A fiatalok alapján a szülőföldön maradás három leglényegesebb feltétele a család, a barátok és a hazaszeretet. Így is kiemelten releváns a családok támogatása, az elmúlt évben csaknem hárommilliárd forint értékben támogatták a családi értékeket erősítő programokat, 2019-től ugyanakkor a családok támogatására immáron nagyjából 2000 milliárd forint áll rendelkezésre, ez a 2010-es összeg kétszerese.

Pótor József, a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) vezetője kijelentette, a mozgalom a legnagyobb magyar ifjúsági szervezet 12 ezer aktív taggal, világszinten mindazonáltal több mint 50 millió tagjuk van a cserkészeknek.

Most három ingatlan felújítását kezdik meg kormányzati támogatással: Miskolcon és Kecskeméten erősen romos állapotú cserkészházakat hoznak rendbe, Nagykovácsiban mindazonáltal egy szálláshely újul meg – ismertette. Kijelentette még, mindhárom ingatlanba várják ezt követően a cserkészek mellett szélesebb körben is az ifjúságot is, szeretnék, ha ezek közösségi, civil házként is működnének.

mti