A divatmárkák legmodernebb darabjai már digitális tervezéssel készülnek

A divatmárkák legmodernebb darabjai már digitális tervezéssel készülnek

A modern műszaki megoldás fejlődése az élet minden területére, mindent összevetve a ötletes iparágakra és a divatra is hatással van. A tű és a szövőszék feltalálásától hosszú út vezetett a 3D nyomtatással alkotott kreációkig, a kimagasló fejlesztések ugyanakkor minden alkalommal új stílusokat is hoztak magukkal. A Samsung magyar tervezőkkel együttesen megalapított Z Style gyűjteménye egy újabb lépést tesz ezen az úton, ugyanis különleges mobiltechnológiák hozzájárulásával készül. A Kata Szegedi, az Anna Amélie és a VYF márkák művészei az összehajtható Galaxy Z Fold3 5G és Galaxy Z Flip3 5G gépezetekkel, egy digitális alkotási folyamattal terveznek új ruhákat, táskákat és sálakat.

A Z Style gyűjtemény tervezése már elkezdődött, az szerzők az okostelefonok és az S Pen segédkezésével szabadjára engedhetik a fantáziájukat és mind a formavilág, mind mindazonáltal a minták kapcsán kísérletezhetnek. A csúcstechnológiával egyszerűen inspirálódhatnak és a multitasking funkcióknak betudhatóan a nekik tetsző elemeket rögtön átemelhetik a tervekbe vagy átalakíthatják az S Pennel. A tervezők munkája ezáltal meghatározóan egyszerűbb és több lehetőségük nyílik új ötleteket, stílusokat kipróbálni. A modern műszaki megoldás és a divat régóta hatással van egymásra, a korszerű találmányok jellemzően új irányzatok megjelenésével is jártak.

Az ipari forradalom egyik legnélkülözhetetlenebb vívmánya éppen a szövőszékek automatizálása és gyárakba szervezése volt. Az itt megtermelt, nagy mennyiségben rendelkezésre álló, jó minőségű szövetek a 18. században szélesebb körben is elérhetővé tették a divatos, kiváló színvonalú öltözékeket. Az haute couture szabászat Charles Frederick Worth angol tervező nevéhez fűződik, aki Párizsban alkotott speciális gyűjteményeket megrendelői részére a legfrissebb gyárakban készült pamut és selyem anyagokból Az első varrógépek az 1830-as években az ő tevékenységét is erőteljesen felgyorsították, tudniillik csak az igazán bonyolult szabásminták tekintetében volt szükség kézi varrásra.

A divat mai sokszínűségéhez nagyban hozzájárult a 19. század nagymértékű innovációja, a szintetikus színezés. Ezelőtt az anyagok festése drága és időigényes folyamat volt, viszont egy vegyész véletlen felfedezése után a színek sokkal több ember részére elérhetővé váltak és rögvest az eltérő minták nyomása is általános eljárás lett, ezáltal a tervezők nem kizárólag szabással és varrással mutathatták meg a kézügyességüket. Később, az eltérő műanyagok megjelenésével egyre különlegesebb kreációk születtek, ezek színezésével és mintázásával ugyanakkor el is érkezett a ma megszokott divatmárkák és ruhadarabok kora.

A tervezők ma is állandóan kísérleteznek a technológiával, egyre több lehetőséget ad példaként a 3D nyomtatás elterjedése. Ennek támogatásával a művészek akár otthon, kis mennyiségben is legyárthatnak egy-egy sorozatot, mindent összevetve nagyobb leleményes szabadságot élvezhetnek, mint ha egy egész gyártósor működtetésére lenne szükség. A digitális tervezés a mindennapok részévé vált, a legfrissebb Samsung okostelefonokkal ugyanakkor bármikor elkezdhetnek rajzolni az szerzők, ezáltal rögtön digitális tervek születhetnek. „Roppant módon kedvelem a Galaxy Z Fold3 5G használatában, hogy összecsukva egy kompakt kis vázlatfüzethez hasonlít, melyet bárhová magammal vihetek.” – hangoztatta Oláh Anna, az Anna Amélie tervezője. „Imádom a sokoldalúságát, és hogy szimplán használhatom akár több feladatra is a képernyő kettéosztásával. Az S Pen teljesen olyan, mint egy valódi ceruza, eszményien hasznosítható a finom vonalak megrajzolására is.” – tette hozzá Szécsi Tamás, a VYF alkotója.

„A divat szakadatlan változik, és a fenntartható megoldások mellett meghatározó irány, hogy egyre több hazai tervező is használja a modern műszaki megoldás vívmányait. Konkrétan szeretem, hogy a divat és a modern műszaki megoldás kettőse folyamatosan innovációkat hoz magával. Ez természetesen folyamatosan sajátos volt az iparágra, de a digitális tervezőasztalok korában egészen másképp készül egy-egy gyűjtemény, mint ahogyan csak 10-20 éve. A digitalizált megoldások révén mindemellett sok munkát, alapanyagot vagy éppen energiát spórolhatnak meg a tervezők. Az elmúlt másfél évben egy újabb trend is kirajzolódni látszik internacionális szinten, tudniillik egyre több márka rukkol elő digitális kollekciókkal, amelyeket egy-egy applikáció vagy filter hozzájárulásával tudnak magukra igazítani a kíváncsiskodók.” – tette hozzá Csalár Bence, divatszakértő, a fenntartható divat tudósa.

„Jelentősen érdekes látni, hogyan változtatja meg a tervezők tevékenységét és lehetőségeit a mobiltechnológiánk. Az S Pen igénybevételével a digitális tervezés mellett a napi ügyek intézése is egyszerűbbé válik, mindent összevetve ezek a megoldások az egész vállalkozás működésére hatással vannak – közölte Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. – Az szerzők mellett természetesen minket, divatkedvelőket is segítenek a technológiai újítások, merthogy sokkal több stílust és dizájnert megismerhetünk és a kiterjesztett valóság alapú megoldásokkal akár online felpróbálhatjuk a kedvenc darabjainkat.”