A First Cow kapta a New York-i Filmkritikusok fődíját

A First Cow kapta a New York-i Filmkritikusok fődíját

Kelly Reichardt First Cow című filmjének ítélte oda a legjobb film díját a New York-i Filmkritikusok Köre. A újabb díjazottak közt megjelenik Spike Lee Az 5 bajtárs és Eliza Hittman Never Rearly Sometimes Always című drámája is.

A First Cow az 1820-as években játszódik Oregonban. A film előző évben a Telluride-i Filmfesztiválon mutatkozott be, ezután a Berlinale versenyprogramjában is szerepelt.

A New York-i Kritikusok Köre Hittman filmjét Sidney Flanigan alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó díjjal honorálta, a direktor ugyanakkor a legjobb forgatókönyvért odaítélt díjat is elvitte a The Hollywood Reporter beszámolója alapján.

Az öt bajtársban szereplő Delroy Lindo a legjobb színész, a közelmúltban eltávozott Chadwick Boseman mindazonáltal a legjobb férfi mellékszereplő elismerését kapta. Spike, a film rendezője különdíjban részesült.

A legjobb rendezés trófeája Chloé Zhaoé lett a Nomadland című filmjéért. A legjobb női mellékszereplő díját Maria Bakalova nyerte el, aki a Borat folytatásában tűnt fel.

Az animációs filmek közül Tomm Moore és Ross Stewart Wolfwalkers című alkotása kapott díjat. A legjobb elsőfilm díját mindazonáltal Radha Blank A negyvenéves változat című vígjátékának szavazták meg.

A kritikusok a legjobb idegen nyelvű film díját a Bacurau című brazil produkciónak adták.

Stephanie Zacharek, a New York-i Kritikusok Körének elnöke, a Time magazine kritikusa közleményében kiemelte, hogy az ez évi nehéz és sok szempontból fájdalmas év volt, „de a filmek nem hagytak minket cserben, sőt nagy segítséget nyújtottak abban, hogy túljussunk a nehézségeken”. Hozzáfűzte, hogy a film az emberek közti kapcsolatteremtés jelentős eszköze, a kommunikáció egyik módja a Földön mindenfelé. „A New York-i Filmkritikusok Körének elemei idén különösen hálásak azért, hogy azokat a filmeket és embereket díjazhatják, akik segítettek életben tartani ezt a kommunikációs láncot” – nyilatkozott.

A New York-i Filmkritikusok Köre 1935-ben alakult. Elemei közt napi és hetilapok, magazinok és előtérbe állított online kiadványok kritikusai megjelennek. A kör elemei minden évben gyűlnek össze New Yorkban és szavaznak az aktuális év filmjeinek adható díjakról.

A díjakat tradicionálisan januárban nyújtják át egy gálarendezvényen, ám a pandémia folytán ezúttal egy január 24-ére ígért videón ünneplik ezután az ez évi győzteseket.

Múlt évben a New York-i kritikusok Martin Scorsese Az ír című filmjét választották a legjobbnak.

mti