A fizika mindenkié

A fizika mindenkié

A fizikai törvényszerűségek az egyik legalapvetőbb természetismereti összefüggéseket takarják. Hivatalosan a 2015-ös év világszerte a fény éve. Ennek köszönhetően számos helyen különféle programokkal ünneplik a fényt, számos fizikai kísérlettel és vetélkedővel. Hazánkban a programsorozatot az Eötvös Loránd fizikai társulat fogja össze. A fizikusok és a fizikus hallgatók ingyenes rendezvények keretében népszerűsítik a fizika alapjai.

A rendezvény hivatalos elnevezése a Fizika mindenkié. Az országos rendezvény célja, hogy minél több tanuló diák és felnőtt, minél közelebb kerüljön a fizikához, jobban megértse törvényszerűségeket, ezáltal a természet iránti ismeretei, valamint a fizika társadalmi hatásait és jobban átlássa. A rendezvénysorozat keretein belül az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a fizikus hallgatók Young Minds csoportja olyan látványos kísérletekkel szeretnék elkápráztatni a az érdeklődőket, mint a rakéták, az óriás szappanbuborékok vagy éppen a folyékony nitrogénes bemutatók. Ugyanitt látogatható lesz a sokszínű fizika busz is, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az MTA Energiatudományi Kutatóközpont interaktív utazó kiállítása is. Természetesen a fizika törvényszerűségein belül bemutatásra kerül a naprendszer modellje is az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumában. Ennek köszönhetően Szombathely városában például a programra látogatók egyszerűen átsétálhatnak a Marsról a Jupiterre. Kecskemét sem marad ki a programok sorából a napóra-, illetve a sétáló szivárvány-készítő versennyel. Éjszakai lézeres város bemutató illetve látványos fényábrázolás várja Egerben az érdeklődőket, míg Ajakon interaktív kísérletsorozatra ámulhatnak a látogatók További érdekes interaktív kiállításokra és workshopokra számíthatnak Nyíregyházán, illetve Miskolcon, ahol a különböző lámpák fényerősség fogják mérni.

A programhoz csatlakozik még Győrben a Tudományfesztivál, ahol több iskola és diákotthon vesz részt a bemutatókon. Az üllési játszóház vagy a soproni utcai fizikus fiesta is érdekesnek ígérkezik. A kezdeményezéshez csatlakozik még Debrecen, Paks, Kaposvár, Szeged és Pécs, illetve országszerte több mint 30 város Természetesen a főváros,Budapesten is számos helyszínen várják a fizikai törvényszerűségek iránt érdeklődőket. Az országos rendezvény minden egyes programja ingyenes és folyamatosan bővül.

(MTI)