A jelen diákjai a jövő kihívásaival szemben

A jelen diákjai a jövő kihívásaival szemben

Idén most először biztosít lehetőséget a magyar diákoknak az EdisonKids a Samsung patronálásával elindított kezdeményezése, a nemzetközileg sikeres programon alapuló Megoldások a holnapért kihívás. A program az állam leginnovatívabb iskoláit, tanárait, ezenkívül 1 és 18 év közti diákjait keresi, akik akarnának a jelen legszámottevőbb kérdéseire a jövő megoldásaival válaszolni. Az indítvány célja, hogy teret nyújtson a fiatal tehetségeknek és megmutassa, hogyan gondolkodnak a technológiai fejlődésről, a tudatosságról vagy a közösségi alkotásról. A jelentkezés már elindult, a csapatok március 15-ig szállhatnak versenybe az összesen 1,5 millió forint értékű fődíjért.

A programot mindazoknak a fiataloknak találták ki, akik maguk is állandóan ötletelnek valamin. A jövő feltalálói, vállalkozói és kutatói most megkaphatják az őket megillető hozzájárulást, és szakértői segítséggel dolgozhatnak a számukra legszámottevőbb kérdés megoldásán. Idén tavasszal a legjobb ötleteké a főszerep, a cél a fiatalok környezetében jelentkező problémák modernizált megoldása és az iskolai feladatok izgalmas kiegészítése, amely minden érintett részére értékes ismereteket adhat. A Megoldások a holnapért kihívásra az állam bármely pontjáról jelentkezhetnek a 1 és 18 év közti fiatalokból álló csapatok és oktatóik. A legjobb csapatok egy szakértő tagokból álló zsűri és a nyilvánosság előtt is bemutathatják tehetségüket és gondolataikat.

A kihívásra 2021. február 23-tól, március 15-ig lehet jelentkezni egy sajátos problémafelvetéssel, amit a csapatok a következő hónapok alatt aprólékosan is kidolgozhatnak. A legjobb 50 projektet online műhelymunkával és képzésekkel támogatják a szervezők, ahol elismert mesterek támogatják a tanulók tevékenységét. A középdöntőbe a zsűri állásfoglalásának megfelelően a nyolc legjobb ötletet ismertető csapat jut be, ők a Samsung munkatársainak és szakértő partnereinek mentorálása mellett dolgozhatnak a megoldásaikon és a tervezői gondolkodást segítő képzéseken vehetnek részt.

A program alapjául a Samsung internacionális sikereket elért Solve for Tomorrow, Megoldások a holnapért kezdeményezése szolgált, melynek célkitűzése a találékony gondolkodás és a problémamegoldó készségek fejlesztése. Hazánkban idén első alkalommal élhetnek a tanulók a lehetőséggel, és fejleszthetik STEM (Science, Technology, Engineering, Maths – természettudományok, modern műszaki megoldás, mérnöki ismeretek és matematika) tudásuk mellett az olyan, a 21. században elengedhetetlen szociális készségeiket is, mint a kritikai gondolkodás, a csoportmunka, a kreativitás vagy a strukturálatlan problémák megoldása. Ezekre a képességekre épül jó néhány olyan modern műszaki megoldás, akárcsak az MI, az IoT vagy 5G, amelyek az elkövetkezendő időszakokban meghatározhatják a mindennapokat.

A három hónapos program végén három győztes csapatot választanak ki a zsűri elemei, akiknek a munkája szélesebb körben is ismertté válik, a mentorálás és a hozzájárulás mellett ugyanakkor értékes nyereményeket is hazavihetnek. Az első helyezett csapat iskolája 1 millió forint értékben, a csapat elemei ugyanakkor 500.000 forint értékben választhatnak maguknak új termékeket a Samsung Megoldások eszközlistából, a második és harmadik helyezett ugyanakkor újabb 1 millió forint értékű nyereményen osztozik.

A zsűriben a fiatal generációt is inspiráló véleményalkotók és mesterek is helyet kaptak. A indítvány fővédnöke Dr. Meskó Bertalan, Orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője közölte: „Kisgyerekkorom óta felfedező szerettem volna lenni. Most, 30 évvel később, a tudomány iránti szenvedélyem ugyanolyan. Látni ezeket a diákokat a tanárukkal az oldalukon megoldani akadémiai kihívásokat, azt jelenti nekem, hogy a science fiction egy kicsit hamarabb válhat valósággá, hogy jobbá tegye az életünket.” A zsűri tagjaként a Samsung Magyarország képviseletében Kunos Balázs, a cég alelnöke, az EdisonKids részéről mindazonáltal Veres Rita, az Edisonplatform stratégiai vezetője is részt vesz ezután a versenyzők értékelésében. A zsűri elemei és a programban résztvevő mentorok örökösen támogatják a csapatok tevékenységét, hogy a projektek végén olyan megoldások születhessenek, amelyek tényleg változást hoznak a fiatalok közvetlen környezetébe.

„Jelentős boldogság számunkra, hogy elindíthatjuk a Megoldások a holnapért kihívást és ezzel is támogathatjuk a tehetséges magyar fiatalokat. A jövő vállalataként kiemelten releváns számunkra, hogy segítsük a felnövő generációt az álmaik megvalósításában, ez a indítvány mindazonáltal korrekten ezt biztosítja – közölte Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. – Ahhoz, hogy minél szélesebb körben elérhessük a diákokat, kiemelkedően jelentős az EdisonKids segítsége, akik eddig is sokat tettek a hazai fiatalokért, mindent összevetve igazán otthonosan mozognak a világukban.”

Az EdisonKids képviseletében Veres Rita közölte: „Izgatottan várjuk a kihívást, mert tudjuk, hogy fantasztikus elgondolások születnek, ha a diákokat is bevonjuk a jövő alakításába. Sőt, valószínűleg a következő magyar feltaláló karrierje is most indulhat el. A Samsunggal egyesült erővel egy jövőformáló, generációkat összekötő programot indítunk el, ahol a tanulók, szakértők, mentorok mellett célunk, hogy az „EdisonTanárokat” is felkutassuk és elismerjük. Azokat a menő, lelkes, jövőbe tekintő oktatókat, akik örömmel dolgoznak közösen diákjaikkal a jelen kihívásain.”