A kabai meteoritról rendeznek konferenciát Debrecenben

A kabai meteoritról rendeznek konferenciát Debrecenben

Átfogó kutatások a kabai meteoriton címmel a 160 éve Kaba határában lehullott meteorit kutatásának legfrissebb eredményeit bemutató konferenciát rendeznek november 8 – án a Debreceni Református Kollégiumban.

Hangoztatta még: a korábbi években eltérő akadémiai technikákkal vizsgálták a kabai meteoritot, és most, 160 évvel a megtalálása után eljött az idő, hogy összegezzék ezeknek a kutatásoknak az eredményeit.

Terjedelmes Mihály, a kollégium gimnáziumának nyugalmazott igazgatója, aki a korábbi években aprólékosan feldolgozta a meteorit történetét, emlékezett, hogy 1857. április 15 – én hullott le a meteorit Kaba határában, egy gazda 24 órán belül megtalálta, az elöljáróság mindazonáltal úgy döntött, hogy a Debreceni Református Kollégiumnak nyújtják át.

Egy – két nappal később Török József, a kollégium természetrajz – professzora a tanárkari ülésen már prezentálta a meteoritot, amelyről már akkor megjegyezte, hogy „hat a mágnestérre”. Ez utóbbi tulajdonságát is vizsgálták az előző években a debreceni atommagkutató intézetben, és ezekről az eredményekről ugyancsak beszámolnak a szimpóziumon – tette hozzá.

Terjedelmes Mihály közölte azt is, hogy a kiegyezést követően Friedrich Wöhler német vegyész a kabai meteorit vizsgálatával mutatott ki a világon első alkalommal szénhidrogén – tartalmat meteoritokban. (A kiegyezést megelőzően a bécsi udvar szerette volna magának megszerezni az időközben világhírűvé vált meteoritot, de azt a református egyházkerület és a kollégium vezetősége sikeresen megakadályozta.)

Hangoztatta még: a Földön fellelt pár szenes kondrit típusú meteorit – közéjük tartozik a kabai meteorit is – a naprendszer kiindulási, csaknem négy és félmilliárd évvel ezelőtti állapotát őrizte meg számunkra.

A becsapódásakor 3000 grammnál valamivel nagyobb tömegű meteorit – amelyből megtalálója, vélhetően aranyrögöt keresve maga is letört egy darabot, ezután kutatási célokra vágtak le mintákat – ebben a pillanatban csaknem 2600 grammot nyom, páncélszekrényben féltve őrzik, korrekt mása megfigyelhető a kollégium múzeumában.

Rózsa Péter, a Debreceni Egyetem (DE) ásvány – és földtani tanszékének vezetője alapján a akadémiai vizsgálati módszerek fejlődésével újabb és újabb technikákkal vizsgálják a meteorit szerkezetét, összetételét a 2007 – ben levágott mintákat felhasználva.

E kutatások legkorszerűbb eredményeiről és a újabb vizsgálati tervekről is beszámolnak a november 8 – i akadémiai szimpóziumon – fűzte hozzá.

mti