A korábbi legnagyobb szabású Vásárhelyi Forgatagra készülnek Marosvásárhelyen

A korábbi legnagyobb szabású Vásárhelyi Forgatagra készülnek Marosvásárhelyen

A korábbi legnagyobb szabású és legnagyobb költségvetésű Vásárhelyi Forgatagot szervezik meg augusztus 27. és szeptember 2. közt Marosvásárhelyen – közölték sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Portik Vilmos főszervező kijelentette, hogy a marosvásárhelyi magyar kulturális rendezvény idejére már nincs szabad hely a szállodákban, panziókban. Megjegyezte: csak a forgatag előadói és meghívottjai több mint 700 vendégéjszakát töltenek a településben. Portik Vilmos elmagyarázta: a jókora számok legfőképp két Budapestről érkező, jókora stábot felvonultató produkciónak köszönhetőek.

A fővárosi Operettszínház a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház segédkezésével tárja a közönség elé Kálmán Imre darabját, A chicagói hercegnőt. Az előadást háromszor is eljátsszák, a jegyek mindhárom előadásra elkeltek. Jókora stábbal érkezik a Magyar Állami Népi Együttes is Marosvásárhelyre, a Magyar Rapszódia című előadást mutatják be a rendezvény szabadtéri nagyszínpadán.

A Vásárhelyi Forgatag keretében például olyan kedvelt előadók koncerteznek, mint Rúzsa Magdi, a Quimby, a Csík Zenekar és Szalóky Ági. Portik Vilmos kijelentette: nem szeretnék, hogy a lehetőség szerinti kedvezőtlen időjárás veszélyeztesse az esemény sikerét, így fenntartják annak a lehetőségét, hogy esős idő során némely programok helyszínét, időpontját módosítsák. Kijelentette még: valamennyi szabadtéri program díjmentes lesz, mindössze a teremben tartott előadásokra kell belépődíjat fizetni.

A forgatag keretében arra is alkalmat kínálnak, hogy Marosvásárhelyről elszármazott sikeres emberekkel találkozzon a publikum. Jelen lesz a találkozón Bölöni László egykori futball-legenda, a Christiano Ronaldót is felfedező sikeres edző, Zsigmond Barna-Pál országgyűlési képviselő, volt csíkszeredai főkonzul és Vincze Loránt, a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke.

A sajtótájékoztatón Soós Zoltán társszervező, a Maros Megyei Múzeum igazgatója kijelentette: a múzeum képzőművészeti kiállításokkal, ráadásul hagyományőrző íjászversennyel és bemutatóval készül az eseményre.

Lázok Klára, a Teleki Téka igazgatója arról számolt be, hogy a forgatag folyamán vezetett sétákra várják a közönséget a nagy hírű könyvtárba. Megszervezik ugyanakkor a tradicionális könyvvásárt, aminek keretében több könyvbemutatót is tartanak.

mti