A kutyák agya heterogén módon reagál az emberi és a kutyahangokra

A kutyák agya heterogén módon reagál az emberi és a kutyahangokra

A kutyák agya eltérő módon dolgozza fel a saját fajtársaiktól és az emberektől származó hangokat, továbbá a hangok érzelmi töltésére is reagál – derült ki az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport legfrissebb kutatásából, amikor is a szakemberek EEG hozzájárulásával vizsgálták a kutyák agyi folyamatait.

A kutatócsoport eredményei a Royal Society Open Science című folyóiratban kerültek ki – közölte az ELTE a sajtó képviselőivel.

A tudósok a emberi neurológiai vizsgálatokban használt módszer mintájára kifejlesztett nem-invazív EEG-vel vizsgálták a kutyák akusztikus feldolgozásának agyi folyamatait, és első alkalommal sikerült ezzel a eljárással különbséget kimutatni az emberi és a kutyahangokra adott agyi válaszok közt.

„Eltérő emberi és kutyahangokat játszottunk le mozdulatlanul fekvő, éber kutyáknak, míg nem-invazív EEG hozzájárulásával rögzítettük az agyi folyamataikat” – idézte fel a vizsgálatot Bálint Anna, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársa.

A vizsgálatban 17 kutya volt ott, akiket a szakemberek játékos helyzetben, csakis pozitív visszajelzésekkel (jutalomfalat, dicséret) ösztönöztek. A vizsgálat esetén elektródákat illesztettek a kutyák fejének meghatározott pontjaira, és eltérő érzelmi töltettel bíró, nem-verbális emberi és kutyahangokat játszottak le nekik. Emberi hangok tekintetében a nevetéstől (pozitív) az ásításon át a köhögésig (semleges) terjedt a skála, miközben a kutyák tekintetében játékos vakkantások (pozitív) mindemellett lihegések, morrantások (semleges) szerepeltek a lejátszott hangok közt.

„A felvett EEG jel elemzése azt mutatta, hogy a kutyaagy eltérően dolgozza fel a két fajtól származó hangokat. Ezt most sikerült első alkalommal ilyen formában kimutatni kutyák tekintetében” – érvelt a közleményben Eleőd Huba, az Etológia Tanszék doktorandusza. A tudós közölte még azt is, hogy ez a impresszió már eléggé hamar, 250 milliszekundumnál jelentkezett, ez alapján a kutyák agyi szinten már egy negyed másodperccel a hang kezdetét követően elkezdik felismerni a faji hovatartozást.

„Egy másik lényeges eredményünk, hogy különbséget találtunk a pozitív és a semleges hangokra adott agyi válaszok közt annak függvényében, hogy milyen fajtól származott a hang” – tette hozzá Gácsi Márta, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársa, a kutatás vezetője.

„Így sikerült azt is kimutatni, hogy a kutyák agyi feldolgozása reagál a hallott hangok érzelmi töltetére is” – közölte Gácsi Márta.

mti