A legmagasabb szakmai szintre sorolta a Sapientia egyetemet a román akkreditációs ügynökség

A legmagasabb szakmai szintre sorolta a Sapientia egyetemet a román akkreditációs ügynökség

A legmagasabb szakmai szintre sorolta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet (EMTE) a román akkreditációs ügynökség – közölték sajtótájékoztatójukon az egyetem vezetői.

A Román Egyetemi Minőségbiztosítási Ügynökség (ARACIS) az ötévente sorra kerülő magas színvonalú felmérésén a Sapientia EMTE első ízben kapta meg a legmagasabb szakmai besorolást: a hangsúlyozott bizalmi minősítést.

Tonk Márton rektor hangoztatta: a felmérés alatt az képzés szakmai tartalma mellett az egyetem emberi és infrastrukturális erőforrásait, a Sapientián tanuló, ezenfelül itt végzett hallgatók továbbtanulását, munkaerőpiaci elhelyezkedését és munkahelyi sikerességét is vizsgálták.

A rektor kijelentette még, már nem az egyetem vezetői, hanem a román illetékes hatóság mondja, hogy az egyetem célba ért, és a legmagasabb színvonalon végzi a feladatát. Mint nyilatkozott: pszichológiai határvonalat sikerült átlépni, ami az öt év múlva esedékes felmérésnél előnyt is jelent, de egyben kötelezi is a tanintézetet arra, hogy tartsa a színvonalat.

A rektor úgy vélte: a Sapientia EMTE az erdélyi magyarság egyik legsikeresebb szakmai és nemzetpolitikai projektje, amely nem létezne, ha nem állna mögötte a magyar állam állandó és szűnni nem akaró támogatása. Tonk Márton megjegyezte: főleg az elmúlt 10-12 évben volt sansz nagyobb volumenű fejlesztésekre. Ma azon dolgoznak, hogy a kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai kar mellett létrehozzák a sepsiszentgyörgyi kart is. Ugyanakkor Marosvásárhelyen kutatócsarnokot építenek. Arra is kitért, hogy a Sapientia EMTE-t és a vele partnerségben funkcionáló nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemet (PKE) minden évben 4,5 milliárd forinttal segíti a magyar állam.

A 2001-ben hozott létre intézményben most 2245 diák tanul 32 alap- és 12 mesterszakon, a következő tanévtől mindazonáltal újabb mesterszakkal bővül az tanítási kínálat. Az intézményben folytatott kutatási tevékenység is varázslatos fejlődést mutat: a Sapientia EMTE a Webometrics besorolás alapján 2020-tól 2022 januárjáig világviszonylatban az 5221. helyről a 3531. helyre ugrott előre, Romániában ugyanakkor a csaknem száz intézmény közül ugyanebben az időszakban a 38. helyről a 28. helyre lépett elő.

mti