A magyar Z generáció már megtette az első lépést a fenntarthatóbb jövő felé

A magyar Z generáció már megtette az első lépést a fenntarthatóbb jövő felé

A program utolsó fázisára készülnek a Samsung x EdisonKids Megoldások a holnapért kihívás résztvevői, a zsűri elemei alapján mindazonáltal idén is ígéretes ötleteket hoztak magukkal a fiatalok. Több mint 300 diák és tanár volt ott a második forduló három jövőtervező óráján, amelyek után a legjobb 8 csapat folytathatja a megoldási javaslatok kidolgozását. A zsűri elemei és a mentorálásban résztvevő mesterek alapján olyan lehetőséget kapnak a tanulók, aminek ők is fölöttébb örültek volna a pályájuk korábbi szakaszában, és amellyel sikeresek lehetnek az átalakuló, digitalizálódó munkakörnyezetben is.

„Az elmúlt hetekben megismertük a résztvevőket, a gondolkodásukat és az ötleteiket. Nagyszerű volt látni, hogy mindannyiunk által ismert problémákra milyen érdekes megoldásokat hoztak a fiatalok – hangoztatta Frankó-Csuba Dea, jövőkutató, a program képzéseinek vezetője. – Idén találunk példát az iskolai munkát segítő online felületekre, mezőgazdasági robotra, újrahasznosítást és hulladékgazdálkodást segítő alkalmazásra, vagy a generációs szakadék áthidalását célzó közösségi kezdeményezésre is.”

A Samsung internacionális sikereket elért programján alapuló Megoldások a holnapért kihívásának legjobb 8 diákcsapata az elkövetkezendő egy hónapban a szervezők hozzájárulásával fejlesztik tovább az ötleteiket. A jövőtervező órákon elsajátíthatták a design thinking módszertan alapjait, megtanulhatták az ötleteket kritikusan, a előrelátható felhasználók szempontjából értékelni, ezután egy validálási folyamat végén kezdték el kidolgozni a részleteket. Az ismert podcaster és zsűritag, Tomaj Zsófia alapján kiemelten meghatározó, hogy a résztvevők már korán megértsék, hogy milyen hatással lehet egy-egy elgondolás a jövőre és hogyan tudnak fenntartható módon, eredményesen kifejleszteni egy megoldást.

„Azért vagyok itt, hogy a tanulók mélyebben megérthessék a fenntartható gondolkodásmódot. Mit vegyenek figyelembe, a problémák és az ötleteik kapcsán, ha környezettudatos megoldást igényelnének létrehozni? – mondta Tomaj Zsófia. – Azok a kérdések, amelyekkel most szembesülnek ezek a fiatalok, jóval túlmutatnak a hétköznapi fenntarthatóságon. Ez egy remek esély, hogy megértsék az összefüggéseket és később már ezzel a szemlélettel kezdjenek bele mindenbe. A tenni akarás adott, a fiatalok már most készen állnak, és ha mindenki úgy gondolkodna, mint ők, minden bizonnyal fenntarthatóbb lenne a jövőnk.”

A program képzései a jövőorientált attitűd mellett a szakadatlan tanulásra és a digitális készségek használatára is felkészítik a fiatalokat. Az Edisonplatform kutatásában résztvevő szülők 88 százaléka úgy látja, a következő években a számítógépes ismeretek minden munkához szükségesek lesznek, 96 százalék alapján mindazonáltal a következő generáció szüntelen képezni fogja magát, hogy helyt állhasson az életben A zsűri másik tagja, Gerskovits György, a Milestone Intézet társalapítója és tanítási igazgatója alapján ennek köszönhetően a Megoldások a holnapért kihívásé és a hozzá hasonló kezdeményezéseké a jövő.

„Érdekes volt megfigyelni, hogy a fiatalok mihez kezdenek a kihívás alatt rájuk bízott szabadsággal és a felelősséggel. Ez egy ritka sansz, merthogy rájöhetnek, mennyire nehéz megvalósítani egy ötletet. A saját hibáikból tanulhatnak, megérthetik a problémákat és továbbiakban valószínűleg az oktatásra is más szemmel néznek ezután – közölte Gerskovits György. – Rengeteget jelenthet a jövő társadalma részére, hogy a résztvevőink már szövetségben, összefogással keresnek megoldásokat korunk problémáira.”

Az olyan kezdeményezések, akárcsak a Milestone Intézet vagy az ugyancsak az egyik zsűritárshoz köthető Konnekt Egyesület is olyan perszonális ötletekből épültek föl, mint amilyenek a Megoldások a holnapért kihívásban is születnek éppen. A Konnekt társalapítója és vezetője, Stumpf Kata alapján „A fiatal generáció legégetőbb problémái közt megjelenik a baráti társaságok, közösségek hiánya. Így gondolom azt, hogy a kapcsolódásokat segítő javaslatok a legfontosabbak a mai gyerekek holnapjáért. A Megoldások a holnapért kihívás hozzájárulásával a fiatalokból olyan hétköznapi véleményvezérek lehetnek a saját mikroközösségükben, akik változást tudnak hozni. Ők lesznek a katalizátorai a baráti társaságok, közösségek épülésének.”

Hosszabb távon ezekből a közösségekből valódi szervezetek vagy vállalkozások is lehetnek, a mesterek alapján ehhez munkára és kitartásra van szükség, de a képzések után a résztvevők nagyobb magabiztossággal vághatnak bele a modern projektekbe. A döntőbe került csapatok már el is kezdték a prototípusaik elkészítését a mentoraik segítségével, mindent összevetve még egy lépéssel közelebb kerülnek az álmaik megvalósításához.

„Úgy látjuk, a résztvevők eléggé élvezik a képzéseket és olyan készségeket sajátítanak el, amelyeket nemcsak a kihívás alatt, hanem később is használhatnak ezután. Továbbá nagy funkció jut a közösségépítésnek is, a most megismert új barátok és szakértő ismerősök később is rengeteget segíthetnek egymásnak, ezeket a kapcsolatok mindazonáltal még a zsűritagjainkat is motiválják. – közölte Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. – Reméljük, hogy még jó néhány Megoldások a holnapért generációt segíthetünk a következő években, akik már ezzel a nyitott és modernizált szemlélettel indulhatnak el az életútjukon.”