A magyarok 60 százaléka fordulna orvoshoz az okosórája adatai alapján

A magyarok 60 százaléka fordulna orvoshoz az okosórája adatai alapján

A magyar emberek 60 százaléka fordult már, vagy fordulna a következő években orvoshoz az okoseszközökből nyert baljós információk alapján – mutat rá a Huawei Technologies Hungary megbízásából készült tetszetős kutatás. A tanulmány alapján a válaszadók háromnegyede megbízik az okosórája vagy okoskarkötője méréseiben, 42 százalékuk legalább hetente, közel egyharmaduk mindazonáltal naponta ellenőrzi a szerkezetek által mért egészségügyi adatokat. A megkérdezettek csaknem háromnegyede tekint az okoseszközökre hasznos társként az egészségmegőrzés, ezenfelül sportolás alatt, a felhasználók ezt követően fele ugyanakkor állítja, hogy pozitív változást érez az életében a szerkezetek használatának hála.

Megugrott a viselhető okoseszközök – okosórák, okoskarkötők – iránti kereslet az elmúlt két évben. A Huawei megbízásából készült tetszetős tudományos felmérés alapján a nevezett időszakban a válaszadók harmada vásárolt ilyen eszközt azért, hogy nyomon kövesse egészségügyi adatait. Az elmúlt évtizedben dinamikusan fejlődő eszközökre napjainkban már a válaszadók 88 százaléka tekint hasznos társként az egészségmegőrzés, valamint sportolás vagy fitnesztevékenység esetén. Ezzel egyesült erővel az okoseszközök által szolgáltatott információk is egyre nagyobb jelentőséget kapnak: a megkérdezettek több mint háromnegyede – a fiatalabb korosztály és a felsőfokú végzettségűek még ennél is nagyobb arányban – bízik meg a készülékek által mért adatokban, noha azok nem tekinthetők orvosi diagnosztikai eszköznek.

A növekvő bizalmat mutatja, hogy a válaszadók 60 százaléka fordult már, vagy elképzelhetőnek tartja, hogy az elkövetkezendő időszakokban orvoshoz fordulna az okoseszközéből nyert információk alapján – példaként nem használható pulzusszám, vagy esetleg tartósan gyenge alvásmintázat folytán. A férfiakra jellemzőbb, hogy orvoshoz fordulnának ilyen esetben, mint a nőkre (64, továbbá 57 százalék).

A felmérés alatt az is bebizonyosodott, hogy az okosórák, okoskarkötők egyre fontosabb szerepet játszanak az egészséges, tudatos életmód kialakításában és fenntartásában, ami például az okoseszközök funkcióival kapcsolatos elvárásokban is megnyilvánul. A tudományos felmérés alapján a válaszadók sorrendben a pulzusmérést (70 százalék), a vérnyomásmérést (65 százalék) és a lépésszámlálást (61 százalék) keresik leginkább a viselhető okoseszközük kiválasztásakor, a válaszadók csaknem fele ugyanakkor az alvásminőségét is szeretné az eszközök hozzájárulásával követni.

Az egészséges, tudatos életmód fenntartásában az okosórák által rögzített adatok kielemzésére használt okostelefonos applikációk is egyre fontosabb szerepet kapnak. Ezekből a legtöbb válaszadó valamilyen egészségügyi adatot rögzítő appot használ (28 százalék), amit a futóapplikációk (26 százalék) követnek, de népszerűek az egészséges étkezést segítő (14 százalék) és meditációs appok (8 százalék) is. A válaszadók több mint fele használ valamilyen egészségügyi vagy fitnesz vonatkozású mobilapplikációt. A kutatás rámutatott arra is, hogy a 18-39 éves korosztály, azon belül a férfiak a legnyitottabbak az egészségprevenciót támogató alkalmazások használatára.

Az okoseszközök és az egészségtudatos életmód összefonódását mutatja az is, hogy a válaszadók majdnem fele legalább hetente megnézi eszköze egészségügyi funkcióit, egyharmada naponta, 20 százaléka mindazonáltal naponta többször is rápillant okosórájára vagy okoskarkötőjére. A töretlen monitoring mindemellett megtérülni látszik, hiszen a válaszadók 42 százaléka érez pozitív változást mindennapi életében a viselhető okoseszközök használatának hála. A tudományos felmérés alapján leginkább a 18-39 éves korosztály érez mindent összevetve, a korcsoport válaszadóinak több mint fele számolt be kedvező változásról a masinák jóvoltából.

Jelentős léptékben fejlődnek az okoseszközök

„A Huaweinél az elmúlt évben 90%-os növekedést tapasztaltunk a viselhető okoseszközök értékesítése kapcsán Magyarországon, az áruk iránti megnövekedett igényt mindazonáltal a kutatásunk is alátámasztja” – közölte Thomas Liu. A Huawei vásárlói üzletágának magyarországi vezetője hangoztatta még: „Azt látjuk, hogy a viselhető okoseszközök egyre nagyobb szerepet játszanak az egészségmegőrzésben, gyakorlatilag digitális asszisztenseinkké és társainkká váltak. A legkorszerűbb okosóráink példának okáért a megtett lépésszám és stresszint mellett szakadatlan figyelik a szívritmust és jelzik, ha abnormális értéket vagy szívritmuszavar kockázatot érzékelnek.” A társaság első, konkrétan futók részére lett kifejlesztve okosórája, a WATCH GT Runner mindemellett az iparági sztenderd fölötti precizitással – öt ütéspontossággal –, csaknem 96 százalékos pontossággal méri a pulzust, ezenfelül a futó teljesítménye alapján képes megjósolni a gyanítható regenerációs időt, és meghatározni a tejsavküszöböt is – emelte ki Thomas Liu.

A modern műszaki megoldás szélsebes előrehaladásának és a korszerű életmód változó igényeinek megfelelően a Huawei szüntelenül korszerűsíti, és a legmodernebb fejlesztésekkel szereli fel a viselhető okoseszközeit: múlt évben év végén Kínában már bemutatott egy olyan okosórát is, amely vérnyomásmérő szerepkört is kapott.