A megújulni képes tömörfa bejárati ajtó

A megújulni képes tömörfa bejárati ajtó

A ház igényes és elegáns vendégfogadója a tömörfa bejárati ajtó. Persze nem csak küllemével, de időtálló kivitelével egyaránt hódít.

Egy ház tervezésekor a nyílászárók különös fontosságot kapnak, ami nem csak a stílusban, hanem a funkcionalitásban is jelentkezik. Egy bejárati ajtó esetében azonban nem csak a megjelenéssel kell törődjünk, hanem azzal is, hogy megfelelő hőszigeteléssel és tartóssággal rendelkezzen. A tömörfa bejárati ajtó minden tekintetben megfelel az elvárásoknak: természetes anyagból készül, tekintélyes súllyal rendelkezik, masszív és időtálló, ugyanakkor hangulatos és időtlen stílussal bír. Igazi egyéniség kimondottan igényes vásárlók részére.

Az eredeti tömörfa bejárati ajtók általában valamiféle keményfából készülnek, hiszen így a legtartósabb a kivitelük. Legelterjedtebb az északi vidékekről származó borovi fenyő használata. Ez nem csak sűrű szerkezetének, hanem magas gyantatartalmának köszönhetően válik igen alkalmassá a feladatra. Ennek a gyantának hála, a fa kevésbé szívja magába a levegőből a párát, így kevésbé hajlamos a vetemedésre. Persze egyébként sem tudna, hiszen a modern technikáknak köszönhetően a tömörfa bejárati ajtó anyaga már nem vetemedik. Természetes anya, amely évtizedekig képes megőrizni formáját.

Minden tömörfa bejárati ajtó masszív vasalatot igényel, melyet általában egy több ponton záródó biztonsági zár egészít ki.

Dizájnját tekintve többféle variáns is létezik. A leggyakoribb esetekben a tömörfa bejárati ajtót néhány függőlege és vízszintes merevítő borda teszi még stabilabbá és ezek között találhatók a szintén tömörfa betétek. A bordák több részre és alakra oszthatják a nyílászárót, ami már önmagában megadja az ajtó dizájnját. Ezen felül egyes betétek helyett egyszerűbb vagy komolyabb üvegezés is helyet kaphat. Ez nem csak a tömörfa bejárati ajtó fényáteresztő képességét növeli, de a külalakot is befolyásolja. Speciális megoldás lehet a tükrös biztonsági üveg, amely meggátolja, hogy kívülről a kíváncsi szemek keresztüllássanak az ajtón.

A tömörfa bejárati ajtó további előnye, hogy a fa részek egyedi színre festhetők, sőt más színűre is átfesthetők. Ezáltal nem csak a nyílászáró, de akár az egész ház képes kissé megújulni.