A Nyugat lánya premierje nyitja az Opera Puccini-előadásait

A Nyugat lánya premierje nyitja az Opera Puccini-előadásait

A Nyugat lánya című dalmű bemutatója nyitja a Magyar Állami Operaház Puccini-előadásait december 1-jén a fővárosi Erkel Színházban.

Az itthon ritkán játszott alkotást az Opera 47 év után ismerteti újra, Vaszilij Barkhatov rendezésben. A Wagner, Debussy és Richard Strauss hatását mutató mű jellegzetes helyet foglal el Puccini életművében, tudniillik kedélyes befejezésével, független, életerős és életben maradó főhősnőjével kivételt képez. Tulajdonképpen az egyetlen női szerepet, Minnie-t – akit szokásától eltérően, de a karakter jelleméből fakadóan drámai szopránra írt a komponista – a két szereposztás alapján Bátori Éva és Rálik Szilvia énekli.

A főbb férfi szerepekben Gaston Rivero és Boncsér Gergely, mitöbb Szegedi Csaba és Florin Estefan hallható ezt követően, de fellép mások mellett Balczó Péter és Bakonyi Marcell is. Az előadásban a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató Csiki Gábor) üzemel közre, a darabot Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.

Giacomo Puccini valószínűleg legkülönlegesebb operája, az 1910-ben elkészült A Nyugat lánya a Vadnyugatra kalauzolja a közönséget. Vaszilij Barkhatov direktor a mű univerzális témáira és a cselekmény tértől független konfliktusaira tekintettel a darabot Nyugat-Európába helyezte. Ez az orosz direktor első munkája Budapesten, s korszerű megközelítésével a mai kor legaktuálisabb problémáira reflektál.

mti