A pécsi havihegyi mandulafa lett az év európai fája

A pécsi havihegyi mandulafa lett az év európai fája

A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája – tudatta brüsszeli közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet.

A Brüsszelben kihirdetett eredmény alapján a legtöbb, 45 132 szavazatot a pécsi fa kapta.

Az online szavazáson győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 135 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket.

Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben megszervezett díjátadó ünnepségen nyomatékosította, az ez évi nyertes, a pécsi havihegyi mandulafa az örök megújulás magyar szimbóluma.

Magyarország most már negyedik alkalommal nyerte el valamely speciális történetű fájával a kilencedik esetben kihírdetett Európai Év Fája kitüntető címet – tette hozzá.

„A fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen lényeges része életünknek a természet” – tette hozzá az uniós biztos.

Tizenöt európai állam 311 érvényes jelölésből kiválasztott 15 fája versengett egymással a 2019-es Európai Év Fája címért. Ez azt mutatja, hogy az európaiak igencsak gondot fordítanak természeti örökségük sokféleségének megőrzéséra és védelmére. Minden versenyben részt vevő fa az emberek és a növényvilág kapcsolatának szimbólumai, és egyúttal a természeti örökség, ezenkívül a helyi közösségek összefogását mutatják – írta a cseh alapítvány közleményében.

Az ez évi verseny második helyezettje az oroszországi abramcevói tölgy lett 39 538 szavazattal, a harmadik mindazonáltal a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye 32 630 szavazattal.

Páva Zsolt pécsi polgármester (Fidesz-KDNP) közleményében azt írta: „a siker együttes erőfeszítéseink eredménye, mivelhogy az elmúlt hetekben sok ezer – a pécsi fával szimpatizáló – ember fogott össze, adott le szavazatokat a havihegyi kápolna mellett álló matuzsálem győzelme érdekében”.

A városvezető arra bátorított mindenkit, hogy együttesen ünnepeljék meg a sikert, így a rendkívüli fánál 16 óra 30 perckor pikniket tartanak.

mti, fotó: Sóki Tamás