A Széchenyi István Felsőfokú intézményben elindult a Huawei több tízmillió forintos ösztöndíjprogramja

A Széchenyi István Felsőfokú intézményben elindult a Huawei több tízmillió forintos ösztöndíjprogramja

Az UNESCO Egyetemi Világkonferenciája alatt jelentették be Barcelonában, hogy a Huawei Technologies Hungary mindenre kiterjedő egyetemi együttműködési programjába bekerült a győri Széchenyi István Egyetem. A SEEDs ösztöndíjprogram célja a tehetséggondozás, azonfelül az 5G ipari felhasználásával – példának okáért a vasúti logisztika, a gyártás és a eltárolás területén – kapcsolatos hallgatói kutatások támogatása. A több tízmilliós forintos ösztöndíjalap olyan hallgatói projektekre is fordítható, amelyek magában foglalják a tesztalkalmazások fejlesztését is, például a Huawei saját operációs rendszerére, a Harmony OS-re.

Az UNESCO Egyetemi Világkonferenciájának adott otthont Barcelona, ahol bejelentették, hogy a győri Széchenyi István Egyetem csatlakozik a Huawei teljes körű ösztöndíjprogramhoz, melynek részeként több tízmillió forintos alapot hoznak létre az egyetem hallgatói részére. A Huawei SEEDs Ösztöndíjprogramot 2021-ben indították el Európában, tizenkét országban, hogy a legrátermettebb és legambiciózusabb diákokat segítsék karrierjük fejlődésében. A bejelentés mellett az egyetem és a társaság megújította 2016-ban kötött stratégiai partnerségi megállapodását is, amit Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem internacionális rektorhelyettese, docense és Radosław Kędzia, a Huawei közép- és kelet-európai, mindemellett az északi országokat magába foglaló vállalati régió alelnöke írtak alá.

Radosław Kędzia, a Huawei közép- és kelet-európai, északi országok alelnöke a barcelonai szimpóziumon hangoztatta: „A Huaweinél fontosnak tartjuk, hogy megismertessük a legkorszerűbb technológiákat a fiatal tehetségekkel, és megmutassuk nekik, hogyan változtathatja meg a tudomány és a modern műszaki megoldás a világot. 2008-ban az egész világon elindítottuk tehetségfejlesztő tanulmány programunkat, a Seeds for the Future-tt, ahol eddig csaknem 3500 európai diák volt ott nagy sikerrel, Így úgydöntöttünk, hogy a SEED-et kiterjesztjük és létrehozzuk egy mindenre kiterjedő ösztöndíjprogramot is. Magyarországon a győri egyetemmel a legkorábbi az intézményes együttműködésünk, isteni képzési, vállalati és kutatási munkát végeznek.”

A Széchenyi István Felsőfokú intézményben indult program keretében azokat a hallgatók, hallgatói csapatok és mentoraik által indított projekteket támogatják ezután az ösztöndíj alapból, amelyek a mobilkommunikációs 5G ipari felhasználására keresnek megoldásokat, többek között a vasúti logisztika, a gyártás vagy a eltárolás kapcsán. A projektmunka magában foglalja tesztalkalmazások fejlesztését is, például a Huawei saját operációs rendszerére, a Harmony OS-re.

„Köszönettel tartozunk a Huaweinek, hogy pénzügyi és szakmai segítséggel patronálja fiatal tehetségeinket és az egyetemi kutatómunkát. A jelenlegi lépés újabb releváns mérföldköve az egyetem és a társaság együttműködésének. 2014 óta tartó együttműködésünk, ezután 2016-ban aláírt stratégiai partnerségünk nagyon sok térségben járult hozzá ahhoz, hogy az képzés még magasabb színvonalú lehessen és hallgatóink naprakész, gyakorlati tudást szerezhessenek a legmodernebb modern műszaki megoldások területén is” – nyomatékosította Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem internacionális rektorhelyettese, docense.

A Huawei és a Széchenyi István Egyetem együttműködése 2014-ben indult az első magyarországi Seeds for the Future programmal, melynek keretében jó néhány diák jutott el tanulmányi útra Kínába. 2016-ban a cég egy nagy számítású kapacitású számítógépet adományozott az egyetemnek, ezt követően 2020-ban a Széchenyi István Felsőfokú intézményben is elindult a Huawei ICT Academy tanítási programja, amely esélyt kínál arra, hogy az tanítók és a hallgatók megismerkedjenek az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt, hálózati tárgyak felhasználásához köthető, tetejébe a Big Data és Mesterséges Intelligencia témakörébe tartozó új perspektívákkal, irányzatokkal. A cég évek óta támogatja az egyetem Távközlési világnapi konferenciájánk létrejöttét, technológiai roadshowkat szerveznek szövetségben a hallgatóknak.