A Verzión a legjobb diákfilm A cselló jobb oldalán

A Verzión a legjobb diákfilm A cselló jobb oldalán

Aleksandra Rek lengyel direktor A cselló jobb oldalán című filmje kapta a legjobb diákfilm díját. A Havanna Tranzit című német-holland-kubai koprodukciónak a legjobb emberi jogi dokumentumfilmnek járó elismerést ítélték oda, miközben közönségdíjjal az iráni Rohszareh Gaem Magami Sonita című alkotását jutalmazták Budapesten a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztivál zárónapján.

Az internacionális szakértőkből álló zsűri a 200 ezer forintos elismeréssel járó legjobb diákfilm kategóriájában az elsőfilmeseket díjazta. Aleksandra Rek alkotása a az összes akadályt legyőző akaraterőről szól. A történet alapján Dominik Polonski csellista a rák leküzdése után részlegesen lebénul és az egyik kezét nem tudja használni. Ez viszont nem tántorítja el: még mindig gyakorol és koncertezik.

A legjobb emberi jogi filmnek járó 150 ezer forintos díjat az idén Daniel Abma Havanna Tranzit című filmje nyerte. Az egyetemi hallgatókból álló zsűri magyarázata alapján „A Havanna Transitot kiemeli a többi dokumentumfilm közül a téma figyelemreméltó vizuális reprezentációja. Mivel a transzszexuális emberek problémái nem mindennap megjelennek a címlapokon, fontosnak tartjuk történeteik megjelenítését. Ezzel a döntéssel szeretnénk megerősíteni, hogy a transzemberek jogai, például az egészségügyi ellátás, a gyógyszerek biztosítása, a foglalkoztatás, az nevelés és más szociális támogatások az alapvető emberi jogok közé tartoznak.”

A Verzión a legjobb diákfilm A cselló jobb oldalán
A Verzión a legjobb diákfilm A cselló jobb oldalán

A 150 ezer forintos közönségdíjat a nézők szavazati alapján az iráni Rohszareh Gaem Magami Sonita című alkotása kapta. A történetben egy bátor afgán lány zenei karrierje és jövője kerül veszélybe, amikor anyja úgy dönt, eladja feleségnek. Egy-két drámai fordulat után maga a filmrendező veszi kezébe az ügyet, hogy megmentse a lányt a nem kívánt házasságtól.

A 13. Verzió Internacionális Emberi Jogi Dokumentumfilm Esemény idei programjában szereplő 60 film több mint 30 országból érkezett Budapestre. Az idén első alkalommal, november 17. és 19. közt szervezték össze a Verzió+-t, aminek keretében Pécsen, Székesfehérváron és Szegeden is tartanak vetítéseket a közönségnek – írták a közleményben.

mti