A vízitúra-útvonalakat korszerűsítik uniós forrásokból

A vízitúra-útvonalakat korszerűsítik uniós forrásokból

Európai uniós támogatásból, megközelítően kétmilliárd forintból fejlesztik és kapcsolják hálózatba a Duna, a Tisza, a Balaton és a Velencei-tó vízitúra-útvonalait, a beruházás első része a Felső-Tisza tizenöt vízitúra-megállóhelyét érinti – jelentették be a projekt konzorciumvezetője, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázati kiírása támogatásával megállóhelyeket építenek és újítanak fel, a vízitúrázáshoz kapcsolódó eszközöket szereznek be és a fenntartható működéshez létfontosságú szolgáltatásfejlesztés valósul meg.

Baráth Etele, az MKKSZ elnöke a sajtótájékoztatón állította: a szervezet a versenysportban elért eredmények megtartása mellett egyre több figyelmet fordít a szabadidősportokra is, ennek részeként tűzték ki célul a vízitúra-útvonalak és az ezzel összefüggő szolgáltatások fejlesztését.

Ez a turisztikai koncepció csatlakozott a kormány által elindított Bejárható Magyarország Programhoz, amely aktív turisztikai hálózatok létrehozásával támogatja az ország értékeinek megismerését – mondta Baráth Etele. Közölte még, az erre a célra kiírt GINOP-forrásokra konzorciumban pályázhatnak a helyi önkormányzatok, az egyesületek és az MKKSZ.

A fejlesztések első körének megvalósítására kétmilliárd forint áll rendelkezésre, ez az összeg a Duna teljes magyarországi, ezenkívül a Tisza a Körösökkel kiegészített hazai szakaszát, a Balatont és a Velencei-tavat érintő fejlesztéseket magába foglalja. A nagyobb vízfelületek úgynevezett ráhordó hálózatait jelentő kisebb folyók és folyószakaszok tekintetében a fejlesztési forrásokat a Körzet és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai biztosítják ezt követően.

Az MKKSZ tervei véleménye alapján elsőként a Felső-Tiszát érintő támogató pályázatot nyújtják be, amiben tizenöt megállóhely korszerűsítése megjelenik. A megállóhelyeket kajak-kenu pontoknak fogják hívni, ahol a szabadidősportokkal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtanak a kíváncsiskodók részére.

A tizenöt megállóhelyből tizenegy Szabolcs-Szatmár-Bereg, három Borsod-Abaúj-Zemplén, egy ugyanakkor Hajdú-Bihar megyei helység folyószakaszát érinti.

mti