Átadták a korszerűsödött mosonmagyaróvári várat

Átadták a korszerűsödött mosonmagyaróvári várat

Átadták a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram részeként 1,7 milliárd forintból modernizált mosonmagyaróvári várat – tájékoztatott Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője.

„Egy nagyszerű vállalkozás befejezését ünnepeljük, aminek hála ez a vár csodálatosan modernizált” – nyomatékosította Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kiemelte: a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram feladata egyrészt az, hogy hitelesen helyreállítsa műemlékeinket, segítségükkel bemutassa múltunkat, másfelől új feladatot találjon az épületeknek, hogy részei lehessenek a 21. század sokszor eltérő igényeket megfogalmazó mindennapjainak.

Az első ütemben 30 műemlék, 18 kastély és 12 vár újul meg országszerte 60 milliárd forintból – mondta a miniszter, hozzátéve: a munka nagy lépésekkel halad, és Mosonmagyaróváron most lényeges végállomásra értek.

„Az építkezés, melynek ezzel az ünneppel a végére értünk, egyidejűleg szolgálja a múlt bemutatását és a jövő formálását. Az az 1,7 milliárd forint, amit a vár felújítására fordítottak, méltó körülményeket hoz létre itt” – mutatott rá.

A vár története folytonos, ma agrárszakemberek képzésének intézménye, meghatározó szerepet játszik az állam agrárgazdaságának fejlesztésében, hozzájárulva ezzel a vidék megerősödéséhez – nyomatékosította a miniszter, kiemelve: ma, mikor is az állam egyik legszámottevőbb feladata, hogy egyetemeink is felvegyék a versenyt Európa és a Föld legjobb egyetemi intézményeivel, nagy funkció hárul ezután erre az intézményre is.

Mint hangoztatta, „minden olyan egyetemi fejlesztést, amit a kormány ígért, akár európai uniós, akár hazai költségvetési forrásból, biztosítani fogjuk.”

Hangoztatta még, hogy ennek betudhatóan a Széchenyi Egyetem és annak valamennyi része, ezáltal a mosonmagyaróvári képzés is jobb feltételek mellett folytatódhat.

„Ha Magyarország helyt törekszik állni a nemzetek versenyében, különösen nagy gondot kell fordítania az agráriumra és az agrár mesterek képzésére” – szögezte le Gulyás Gergely.

Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési megbízottja azt emelte ki, hogy Mosonmagyaróvár ősi vára újjászületett, új funkciókkal bővült, és a településnek még mindig igazodási pontját és identitásának részét jelenti.

Az újjászületett vár feladata most tartalommal megtölteni a teret – nyomatékosította, hozzátéve: ez a vár folyamatosan szolgált, hol a védelemért, hol a tudásért, most a szórakozásért és a kikapcsolódásért is, de a tudásban hozzáadott funkciója is mindinkább felértékelődik ezután.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos visszaidézte, hogy a négy és fél évtized után korszerűsödött, helyreállított vár, aminek turisztikai vonzerejét is fejlesztették, több építési periódusban épült.

A legrégebb óta fennálló délnyugati rész gótikus stílusú, innen egy jellegzetes lelet is előkerült, egy gótikus kőcímer, amely kiemelkedő a magyar emlékanyagban – közölte.

mti, fotó: Krizsán Csaba