Átadták a leendő M76-os gyorsforgalmi út zalaegerszegi bevezetőjét

Átadták a leendő M76-os gyorsforgalmi út zalaegerszegi bevezetőjét

Átadták a leendő M76-os gyorsforgalmi út zalaegerszegi bevezetőjét.

Több mint 3,7 milliárd forintos beruházással két és fél év alatt jött létre a 76-os főút kétszer kétsávos zalaegerszegi bevezető része, a készülő M76-os autópálya majdani csatlakozásaként.

Pántya József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatója a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a másfél kilométer hosszú úton a korábbi négy helyett egy szintbeli kereszteződés maradt, ugyanakkor az út alatt gyalogos átjáró, emellett földút és vadátjáró is készült. A kétszer kétsávossá bővített főúttal párhuzamosan egy kilométeres szervizutat is építettek, azonfelül csaknem fél kilométer hosszan cölöptámfal készült az erdős körzet megóvása érdekében.

A mester közölte még: várhatóan októberben nyújtják át az M76-os gyorsforgalmi út M7-es autópálya és Balatonszentgyörgy közti 5,6 kilométeres szakaszát. Az elképzelések alapján 2022-ben fejezik be a Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közti 3 kilométeres új nyomvonalat, ezen a rövid szakaszon ellenben összesen 11 hidat kell megépíteni.

A Zalaegerszeg és Fenékpuszta közti 44 kilométeres pályaszakasznak már zajlik az engedélyeztetési eljárása, októberre várják az építési engedélyeket, ezáltal az ugyancsak készülő kiviteli tervekkel várhatóan jövő tavasszal írhatják ki a kivitelezői közbeszerzési pályázatokat – fejtette ki Pántya József.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz), miniszteri biztos arra tért ki, hogy a ZalaZone Járműipari Tesztpályához kapcsolódva a majdani M76-os autópálya különlegessége lesz az a 11 kilométeres nyomvonal, amelyen szintén tesztelhetik a járműveket.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta el, hogy a zalai megyeszékhely gazdaságfejlesztési programjához elengedhetetlen a bekötés az állam gyorsforgalmiút-hálózatába, ami a Korszerű Települések Programnak is a legszámottevőbb eleme. A település a sármelléki repülőtérrel és az M7-es autópályával összekötő M76-oson kívül azt is tervezi, hogy Körmendet és az osztrák határt is sztrádán lehessen elérni.

mti