Átadták az első ELLE Decoration International Design Awards Hungary elismeréseket

Átadták az első ELLE Decoration International Design Awards Hungary elismeréseket

A design világának Oscar-díjaként is nyilvánított ELLE Decoration International Design Awards végre elért hozzánk is hazánkba: a BMW Group Magyarország megkülönböztetett támogatása mellett szeptember 29-én átadták a magyar tervezők első EDIDA díjait.

A Föld közel harminc országában jelenlévő ELLE Decoration magazin 2003-ban hirdette meg most először internacionális designdíját, az ELLE DECO INTERNATIONAL DESIGN AWARDS-ot, vagyis az EDIDA-t. Az elismerésre évente 15 kategóriában szavaznak a különféle országok főszerkesztői, a díjakat mindazonáltal a milánói Design Weeken nyújtják át. Az eltelt közel húsz évben az EDIDA a planéta talán legrangosabb szakmai elismerésévé nőtte ki magát, amely a designvilág internacionális élvonalába tartozó tervezőket, gyártókat és termékeket díjazza.

A hazai designszakma legjobbjainak szeptember 29-én adták most először az EDIDA elismeréseket. Díjat kapott az év enteriőrje, márkája, designere, terméke, fiatal tehetsége és fenntartható design kezdeményezése is. Az EDIDA szakmai stábja minden kategóriában 5 jelöltet állított fel, a nyerteseket ezzel szemben a nagyközönség szavazhatta meg.

„Mérhetetlenül büszke vagyok rá, hogy alig egy évvel az ELLE Decoration újraindulását követően már Magyarországon is megrendezhetjük a hazai díjátadót, ezáltal a legizgalmasabb tehetségeknek biztosíthatunk bemutatkozási lehetőséget – hazai körben, amellett az ELLE Decoration internacionális hálózata révén közel harminc országban nemzetközileg” – mondta Osvárt Judit, az ELLE Decoration magazin főszerkesztője.

A kultúra támogatása kapcsán bő félévszázados múltra visszatekintő BMW hazai képviselete a rendezvény megszületését kihangsúlyozott támogatóként segítette. A díjátadó eseményen Salgó András, a BMW Group Magyarország kommunikációs vezetője nyújtotta át az Év designere elismerést Bertóty Eszternek, a gálaest vendégei ugyanakkor megtekinthették a bajor prémiumgyártó tisztán elektromos Gran Coupé modelljét, a BMW i4-et.

Az év enteriőrje kategória győztese a Pine Weekendhouse lett, az év design márkája díjat ugyanakkor az Concrazy csapata kaphatta meg. Bertóty Esztert választotta meg a nézők az ez évi év designerének, miközben gyártmány kategóriában a Relief Kályhacsempe gyűjtemény győzött. Az év fiatal tehetsége Cserba Anna bútortervező művész lett, fenntartható indítvány kategóriában ugyanakkor a Hello Wood csapat Kabinkája vihette haza az EDIDA díját.

Az év enteriőrje

A kategóriában két magánlakást, az Onyx műhelyét és egy szekszárdi apartmanegyüttest is jelöltek, a kategória díját ugyanakkor végül a Pine Weekendhouse kaphatta meg. A közönségkedvenc nyaraló korszerű és vintage elemek ötvözésével és kivételes hangulatával nyerte el a rangos elismerést.

Az év márkája

Zero waste designmegoldások, egyéni igényeknek megfelelő bútorok és tradicionális kézműves áruk is helyet kaptak az év márkáinak jelöltjei közt. A legtöbb szavazatot a víg és exkluzív designbeton bútorairól ismert Concrazy kapta.

Az év designere

A kategória elismerését elsőként Bertóty Eszter kaphatta meg, aki a fiatal belsőépítész-generáció egyik legjobb képességű megbízottja. Egyszerű, skandináv stílusú enteriőrjei közt magánlakásokat és vendéglátóipari helyeket szintén fellelhetünk.

Az év terméke

Speciális mezőnyből, zömében bútorok és textilek közül került ki győztesként az ez évi év designterméke, a Relief Kályhacsempe gyűjtemény, amely egyidejűleg viszi tovább a csempegyártás tradícióit és elégítik ki a korszerű lakóhelyek igényeit.

Az év fiatal tehetsége

A nézők a hazai designszakma fiatal csillagai közül is választott: a díjat Cserba Anna kaphatta meg, aki skandináv és japán stílusjegyeket ötvöző bútoraival lett a szavazók kedvence.

Az év fenntartható kezdeményezése

A pandémia első hulláma inspirálta a kategória győztesét, a Hello Wood csapatának Kabinkáját. A környezetközpontú házakat több méretben is megrendelhetjük, alacsony energiafelhasználásúak és jóformán bárhol felépíthetők.