Auckland a Föld legélhetőbb települése londoni elemzők alapján

Auckland a Föld legélhetőbb települése londoni elemzők alapján

Az új-zélandi Auckland a Föld legélhetőbb települése a The Economist brit hetilap testvércége, az Economist Intelligence Unit (EIU) alapján.

A koronavírus-járvány meglehetősen felforgatta a korábbi sorrendet. Legutóbb 2019-ben állította fel listáját az EIU, akkor Bécs végzett első helyen. Az osztrák főváros ezúttal a 12. helyre került. Az EIU nem tette közzé az egész listát.

A top tízbe Új-Zéland, Japán és Ausztrália települései mellett csak két európai település került be: a svájci Zürich és Genf a hetedik és nyolcadik helyen.

Az osztrák főváros 2018 óta vezette a listát és évek óta fej-fej mellett versenyzett Melbourne-nel. Új-Zélandot földrajzi helyzete segítette abban, hogy lezárt határain belül megszüntesse a koronavírus-járvány, ami számottevően hozzájárult az itt élők életminőségéhez – írja online kiadásában a The Guardian.

Auckland után a sorban Oszaka (Japán), Adelaide (Ausztrália), Wellington (Új-Zéland), Tokió (Japán) és Perth (Ausztrália) végzett.

A világjárvány okán az elmúlt évben nem közölt rangsort az EIU. „A települések az egész világon sokkal kevésbé élhetőek most, mint a járvány kezdete előtt, és úgy látjuk, némely régiókat, példaként Európát különösen súlyosan érintett a helyzet” – közölte az EIU, mely idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta 30 pontból álló szempontrendszer alapján, mindent összevetve a politikai és társadalmi stabilitás, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az képzés, a kultúra és a környezet, azonkívül az infrastruktúra szemszögéből.

A legkevésbé élhető település ezúttal is Damaszkusz lett. A szíriai fővárost a nigériai Lagos és Pápua Új-Guinea fővárosa, Port Moresby előzte meg.

mti