Ausztrál csapat nyerte a mesterséges intelligencián alapuló Eurovíziós Dalversenyt

Ausztrál csapat nyerte a mesterséges intelligencián alapuló Eurovíziós Dalversenyt

Ausztrál csapat nyerte a mesterséges intelligencián (MI) alapuló Eurovíziós Dalversenyt. A Beautiful the World című győztes dalt az ihlette, valamint a természet a pusztító ausztrál bozóttüzek után új erőre kapott.

A rendkívüli zenei megmérettetés javaslata a VPRO holland televíziótól származott, miután Hollandia előző évben megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. Végül nagy internacionális dalversennyé fejlődött, miután az ez évi rendezvény a koronavírus-járvány folytán elmaradt.

Összesen tizenhárom csapat gyártott dalt Hollandiából, Ausztráliából, Svédországból, Belgiumból, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból és Svájcból.

Az Uncanny Valley nevet viselő ausztrál csapat matematika, informatika és társadalom-antropológia szakos egyetemistákból és zenei producerekből áll. A dallamot és a dalszöveget egy olyan MI-rendszer írta, melyet koalák, kokaburák és tasmán ördögök hangmintái alapján képeztek ki – írja a BBC.com.

A dal egyhangúlag nyert a közönségszavazatok alapján. Az MI-szakértőkből álló bizottság a német Dadabots csapat tevékenységét is maximálisra értékelte. A Vincent Koops, Anna Huang és Ed Newton-Rex alkotta szakértői testület el volt ragadtatva attól, milyen “széleskörűen modernizált módon” használták a versenyzők a mesterséges intelligenciát zene megalkotásához.

“A dalszerzés MI hozzájárulásával nehéz, mivel ott vannak mindazok a ötletes kihívások, melyek közösen járnak a dalszerzéssel, ugyanakkor ügyeskedned kell azzal is, hogy jól tanítsd meg a gépet” – fejtette ki a bizottság.

mti