Az egészséges életvitel hat hónapon belül rendbe hozza a fő egészségügyi mutatókat

Az egészséges életvitel hat hónapon belül rendbe hozza a fő egészségügyi mutatókat

A Seat, az IrsiCaixa, a Hospital Clínic, az ITAE Empresas és a Harvard T. H. Chan Közegészségügyi Iskola tudósai bemutatták a MedCARS program, az úttörő jellegű mindenre kiterjedő tanulmány eredményeit az egészséges életmód multifaktorális változtatásáról. Kutatásuk kimutatta, hogy az egészséges szokások, példaként a mediterrán étrend és a testmozgás mindössze hat hónap alatt rendbe hozza a jelentős egészségügyi mutatókat, ideértve a kardiovaszkuláris kockázati tényezőket, az alvásminőséget, azonfelül a mentális és érzelmi egészséget.

Az elemzést a Seat Egészséges Társaság akadémiai programjának keretében végezték el, és sikeresen megerősítette a mediterrán étrend, az életmódbeli szokások valódi módosítása és a jobb egészségi állapot közti közvetlen összefüggést. A kutatási eredményekkel a Föld legnagyobb adatbázisát valósították meg a mediterrán étrenddel összefüggő mikrobiomákkal kapcsolatban, amely a következő években újabb kutatásokat kínál.

A teszteken az elmélet igazolásának céljából összehasonlították a 300 önkéntes alkalmazottból álló két csoport eredményeit, akik alapos orvosi vizsgálaton mentek át, elemezték étkezési szokásaikat és az általuk végzett sport tevékenység mennyiségét. Hat hónapig egy csoport iránymutatást kapott életmódja javítására, ideértve a táplálkozással, az egészséges receptekkel, az életmóddal és a sporttal kapcsolatos tanácsokat; havi ajándékként ugyanakkor 5 liter olíva olajat, 30 gramm diót és egészséges szendvicseket kaptak a munkahelyen, azonkívül egészséges választékot érhettek el az automatákban. Hasonlóképpen kedvezményeket kaptak az egészséges alapanyagokat forgalmazó Veritas szupermarketekben, emellett előadásokon étrendbeli és pszichológiai segítséget nyújtottak számukra.

Dr. Patricia Such, a Seat Egészségvédelmi és Biztonsági vezetője rámutatott, hogy “az iskolákkal közösen a munkahelyek lehetnek azok a nagy csoportos helyszínek, ahol hatékony intézkedéseket lehet tenni az egészség javítása érdekében. A tanulmány célja annak bemutatása volt, hogy a Seat alkalmazottak életmódjába való beavatkozás, amely magában foglalja a mediterrán étrend előmozdítását, a fokozottabb testmozgást és az érzelmi egészség javulását, tulajdonképpen egészségi állapotuk számottevő javulásához vezet.”

A mintául szolgáló csoport viselkedésének hónapokig tartó vizsgálatát követően jókora javulást tapasztaltak az intervenciós csoportban a szív- és érrendszeri kockázatokkal összefüggő tényezőkben, mérséklődött a testtömeg index és a derékkerület, javult a lipid profil, vagyis a szervezet zsír háztartása. Szintén csökkentek a gyulladásos markerek, amelyek példának okáért összefüggenek az arteriosclerosis, azaz az érelmeszesedés kialakulásával. Ezenkívül a vizsgált csoport elemei jobb mentálhigiénés mutatóval és jobb alvásminőséggel is rendelkeztek.