Az LG megkezdi 8K felbontású OLED és nanocellás televízióinak átfogó értékesítését

Az LG megkezdi 8K felbontású OLED és nanocellás televízióinak átfogó értékesítését

Az LG Electronics (LG) megkezdi a Föld első 8K OLED (88Z9-es modell) és 8K nanocellás (75SM99-es modell) televízióinak teljes körű értékesítését, elsőként Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Ausztrália piacaival. A 8K modern műszaki megoldás piacán vezető pozícióra törekvő LG 8K felbontást kínáló televízióinak egyik különlegessége, hogy nem kizárólag teljesítik, de biztos, hogy meg haladják az elismert Internacionális Kijelző-mérésügyi Bizottság (ICDM) által megalakított IDMS (Information Display Measurements Standard) szabvány feltételeit. A szabvány alapján a monitor felbontása nem kizárólag a felbontás megjelenítéséhez elengedhetetlen pixelszám elérésén vagy meghaladásán múlik, hanem azon is, hogy ezek a pixelek megfelelően megkülönböztethetők-e egymástól.

Az ICDM definiálta a kontrasztmoduláció (Contrast Modulation, CM) fogalmát, melynek százalékos értéke precízen és számszerűen írja le a szomszédos pixelek megkülönböztethetőségének mértékét. Az ICDM elvárásai alapján egy televízió monitorának ahhoz, hogy pixelszám szerinti felbontását ténylegesen képes legyen megjeleníteni, a rá sajátos kontrasztmoduláció értéke meg kell, hogy haladja képek során a 25, szöveges tartalmak során mindazonáltal az 50 százalékot. Ennélfogva azok a 8K televíziók, melyeknek CM értéke nem éri el ezeket a százalékos értékeket, nem szolgáltatnak valódi 8K felbontást, hiába biztosítják pompás (7860×4320) pixelszámot. Az univerzálisan elfogadott iparági szabványok kapcsán lefuttatott tesztek alapján mind az LG SIGNATURE OLED 8K, mind mindazonáltal az LG 8K NanoCell TV kontrasztmodulációs értéke a 90 százalékos tartományba esik, ezzel garantálva a nézők részére a 8K tartalmak legapróbb részleteinek valódi élményét.

Az LG zseniális kijelzőtechnológiáinak hála az LG 8K televíziói bámulaltos részleteket és élénk, valósághű színeket jelenítenek meg. A Föld első 8K OLED – és az LG korábbi legnagyobb – televíziójaként a 88 hüvelykes LG SIGNATURE OLED 8K TV (88Z9-es modell) 7680×4320, azaz 33 millió önálló fénykibocsátásra képes pixelével 8K Ultra HD felbontást ígér, amely a Full HD tizenhatszorosa, és az UHD televíziók felbontásának négyszerese. Az ez évi iF Design Award és Red Dot Award nyertese, az LG SIGNATURE OLED 8K csiszolt alumínium talpával és azt lehet mondani keret nélküli kialakításával visszafogott, minimalista megjelenést kapott, erőteljes hangzásáról ugyanakkor egy 80 W-os hangrendszer gondoskodik.

Az LG 75 hüvelykes, nanocellás 8K televíziójának monitora ugyancsak varázslatos képi részleteket és kontrasztarányt nyújt, a nanocellás kijelzőtechnológia ugyanakkor élénk színek széles skálájának megjelenítését biztosítja. A Nano Color szerepkör a képet megzavaró elemek kiszűrésével fokozza a színvisszaadást, a Nano Black ugyanakkor – a 8K-ra tökéletesített FALD (Full Array LocalDimming), azaz a pixelzónákat külön-külön kezelő háttérvilágítás révén – a televízió háttérvilágításának precíz irányításával mélyebb feketéket és nagyobb kontrasztarányt nyújt.

Mindkét 8K televízió hatékony 8K felskálázást és korszerűsített, a korábbi négy helyett már hat lépésből álló zajszűrést alkalmaz, ezáltal a 8K képmegjelenítés az eredendően 4K (3840×2160 pixeles) vagy Full HD (1920×1080 pixeles) felbontású tartalmak tekintetében is gördülékeny marad. A televízió teljesítményét az LG második generációs α (Alpha) 9 Gen 2 8K okos processzora patronálja, amely gépi mélytanulási algoritmust használva, egy külső adatbázis igénybevételével azonosítja a lejátszott tartalom típusát, és annak optimalizálásával rendbe hoz a kép- és hangminőségen. A processzor a fényerő szintjét a beltéri környezet jellemzőinek elemzése nyomán állítja be, ezáltal a képek állandóan jól kivehetőek maradnak a képernyőn.

A televíziók által kínált képi hatást gazdag házimozi-hangzás teszi teljessé. Egy, a készülékekbe épített okos algoritmus 5.1-es térhatású hangzássá képes alakítani a kétcsatornás hangot, az ilyen formában megalapított hárodimenziós hangtér mindazonáltal valosághű, élettel teli hatást kölcsönöz a filmeknek, zenéknek és sporteseményeknek. Mindkét eszköz WiSA-kompatibilis, azaz vezeték nélkül is tömörítetlen 16 bites minőségben és akár 5.1 csatornán szolgáltat Dolby Atmos hangzást az otthoni filmnézéshez.

A garantáltan feledhetetlen házimozi-élményért az LG 8K OLED és 8K nanocellás televíziói beépítve kínálják a Cinema HDR modern műszaki megoldást, amely magában foglalja a Dolby Vision, a Technicolor által 4K és HLG formátumokra kifejlesztett Advanced HDR és az akár 8K felbontású tartalmak során is alkalmazható HDR 10 modern műszaki megoldások támogatását.

Az LG 8K televíziói hosszú távon is időtállóak maradnak az integrált, a HDMI 2.1 specifikációit támogató négy csatlakozóval, melyek másodpercenként 60 képkockaával jelenítik meg a 8K tartalmakat. Az LG 8K televíziói az automata alacsony késleltetési móddal (automatic low latency mode, ALLM), a változó képfrissítési rátával (variable refresh rate, VRR) és az eARC audioszabvánnyal is kompatibilisek.

A még magasabb szintű komfort érdekében mind a 88Z9, mind ugyanakkor a 75SM99 modellek megkapják az AirPlay2 és HomeKit hozzájárulást, amely több mint 140 piacon áll rendelkezésre.

Egyes piacokon a televíziók beépítve kínálják ezután a Google és az Amazon hangalapú asszisztenseit, melyekkel az eszközök és az azokhoz kapcsolt okoseszközök kényelmesen, hagyományos hangparancsokkal irányíthatók, megkönnyítve a fogyasztóknak bármilyen információ beszerzését.

“A modern 8K televíziók jól jelzik elkötelezettségünket a kijelzőipar szabványainak célszerű, valódi 8K képminőség mellett” – mondta Brian Kwon, az LG szórakoztató elektronikai és mobilüzletágának elnöke. “Az LG 8K OLED és nanocellás televíziói nem kizárólagosan még több pixelből álló megjelenítők, de a legfrissebb kijelzőtechnológiáinkat egyidejűleg felvonultató okoseszközök is.”