Az örökségvédelemre összpontosító európai hálózat jöhet létre

Az örökségvédelemre összpontosító európai hálózat jöhet létre

Az örökségvédelemre összpontosító európai hálózat létrehozásáról tanácskoztak Európa-ügyi miniszterek és kulturális miniszterek Párizsban, a rendezvényen Magyarországot Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára képviselte.

Magyarország segíti egy olyan európai hálózat létrehozását, amely koordinálja az Európai Unióban rendelkezésre álló, nemzeti örökséggel kapcsolatos szakértelmet – nyilatkozta Takács Szabolcs a Notre-Dame tetőszerkezetének leégése okán rendezett párizsi tanácskozás után az érdeklődőknek.

Kiemelte, hogy Magyarország ennek kapcsán három dolgot tart fontosnak: kapjon megkülönböztetett szerepet a zsidó-keresztény kultúra európai kincsének megőrzése, ne egy újabb Brüsszel-központú intézmény jöjjön létre, hanem a kormányok és a szakértők közt legyen szoros partnerség, támogatva a veszélyeztetett örökség védelmét Európában. Harmadikként arra hívta fel a figyelmet, hogy a indítvány ne vonjon el pénzt az uniós költségvetés felzárkóztatást segítő, mitöbb az agrárszektor forrásaiból.

Magyarország segíti, hogy lehetővé váljon ez az kooperáció – mondta az államtitkár, hozzáfűzve: ezen belül lehetőséget kell biztosítani az európai fiataloknak, akár az Erasmus+ program kiszélesítésével, hogy részt vehessenek az örökségmegőrzési és -helyreállítási erőfeszítésekben.

Az államtitkár kijelentette, hogy a magyar kormány nem kizárólagosan európai örökségvédelmi kezdeményezésként tekint a párizsi tanácskozásra, hanem lehetőségként, hogy kiálljunk az Európa bázisát jelentő zsidó-keresztény szellemi és kulturális alapértékek mellett.

Emlékezett, hogy a párizsi székesegyház tragédiája után a magyar kormány, az önkormányzatok és magánszemélyek ugyancsak szolidárisak voltak, részt vettek az európai összefogásban, amely a segítségnyújtást és az európai épített örökség megvédését célozza. Az egységes Európa gondolata kezdetektől összefonódott a kereszténységgel, a Notre-Dame mindazonáltal csaknem 1000 éves szimbóluma az európai keresztény örökségnek – mutatott rá.

Takács Szabolcs elmondta továbbá, hogy külön találkozón volt ott Amélie de Montchalin francia EU-ügyi miniszterrel és Clément Beaune elnöki főtanácsadóval. A rendezvényen kijelentette, hogy Magyarország sok esetben pozitívan értékeli a francia elnök Európa jövőjére vonatkozó javaslatait, s különösen egyetértenek az európai védelempolitika megerősítésével, az együttes agrárpolitika megvédésével, amely lényeges kérdés lesz a következő költségvetési tárgyalások függvényében.

Tájékoztatta azonkívül a partnereket arról, hogy Magyarország nem fog támogatni olyan kezdeményezéseket, amelyek a migránsbefogadást összekötnék akár az uniós támogatásokkal, akár a schengeni rendszeren belüli szabad mozgással. A migrációból fakadó együttes kérdésekről kifejtette, hogy létre kell hozni a schengeni országok belügyminisztereinek külön tanácsát, s állásfoglalása alapján tárgyalópartnerei ezt a indítványt támogatják.

mti