Bemutatják az Oscar című darabot a Thália Színházban

Bemutatják az Oscar című darabot a Thália Színházban

Az évad első premierjeként ismerteti részleteiben is a Thália Színház Claude Magnier Oscar című vígjátékát Terjedelmes Viktor, Gubás Gabi, Bán Bálint és Szabó Győző főszereplésével, Vida Péter rendezésében.

Csányi Sándor, a színház művészeti vezetője az előadásról tartott sajtótájékoztatón azt mondta: „ez egy őrületesen jó színdarab, ugyanis ahol jelenetenként van egy olyan fordulat, amelyre nem számítottunk, az a nagyérdemű érdeklődésére állandóan igényt tart”.

Közölte, hogy a darabot 1958-ban Párizsban mutatták be első alkalommal és tizenhárom éven keresztül játszották Louis de Funes főszereplésével.

A történetből két filmes adaptáció is készült, az 1967-es Louis de Funes alakításával és az 1991-es Sylvester Stallonéval a főszerepben. A jelenlegi változat szövegkönyvét Székely Csaba drámaíró fordította újra, és bár az eredeti darab 1930-as évekbeli környezetét megtartotta, modernizálta a szöveget és egy-két új fordulatot is beemelt.

Vida Péter – akinek ez a második rendezése a színházban – a darab feszes ritmusát és sebességét emelte ki. „Olyan ez, mint egy artistaszám, mint egy zenélő doboz, melyet működtetni kell tudni” – nyilatkozott.

A főszereplőt, Bertrand Barnier-t Jókora Viktor formálja, aki kijelentette, hogy sokat kellett gyakorolnia a szerepet, mivel egy ilyen feszes előadásnál kiemelten meghatározó, hogy senki ne hibázzon.

Vida Péter rendezőként is hozta azt a fajta precizitást és pontosságot, melyet színészként is képvisel, és meg tudta mutatni azt is, hogy egy poén hogyan és miként tud működni – mondta a Madame Barnier-t formáló Gubás Gabi.

A masszőr-kiropraktőrt játszó Szabó Győző a különlegesen elegáns jelmezeket emelte ki, amelyeket Füzér Anni tervezett, a darab díszleteit mindazonáltal Horesnyi Balázs alkotta meg.

A történet alapján a gazdag szappangyáros Bertrand Barnier élete egy hétköznapinak tűnő reggelen teljesen megváltozik. Kiderül, hogy több lánya van mint hitte, mindegyiket feleségül akarják venni, de kérők is eggyel többen vannak, mint kellene, és a könyvelője is meglopta, viszont nem egyszer. A visszaszolgáltatott pénzzel és ékszerekkel teli táskák a szűk két óra alatt többször gazdát cserélnek, hogy ezzel koronázzák meg az színpadon kibontakozó egész káoszt.

A darabban Terjedelmes Viktor, Gubás Gabi, Bán Bálint és Szabó Győző mellett megjelenik Szabó Erika, Tóth Eszter, Fodor Annamária, Molnár Piroska, Mózes András és Hunyadkürti István is.

mti