Bízza a munkát a robot-komornyikra!

Bízza a munkát a robot-komornyikra!

Az LG Electronics (LG) célja, hogy partneri hálózatát bővítve a lehető legtöbb platformot és szolgáltatást vonjon be okosotthon fejlesztéseibe. A nyílt partnerség jegyében a társaság az elmúlt évek esetén megbízható, szilárd ökoszisztémát épített fel okos gépezetei köré. Ezek közt napjainkban már nemcsak nagy tudású háztartási eszközöket találunk, de mindenféle munka elvégzésére alkalmas robotokat is, melyek, ha kell, füvet nyírnak, takarítanak vagy éppen velünk társalognak.

Az LG minden idén bevezetett háztartási eszközét és gépét Wi-Fi kapcsolattal látta el, hogy a felhasználók az összes régebbinél nehézség nélkül kommunikálhassanak velük. A Smart InstaView Door-in-Door hűtő LG webOS okos platformja is kompatibilis az Amazon Alexa hangszolgáltatás minden kényelmi funkciójával. Alexa, több mint 15 000 integrált képesség birtokában, okos háztartási szerkentyűk ezreit képes irányítani, míg ha kell, zenét játszik, kocsit rendel vagy éppen a ház körüli tennivalókat időzíti.

Az ez évi év újdonsága, hogy mostantól a Google Asszisztens is kompatibilis az LG minden okos otthoni készülékével, akár Google Home-ot, akár androidos telefont vagy iPhone-t használunk. A Google Asszisztenssel házi tennivalók egész sorát végeztethetjük el nélküle, hogy a kisujjunkat mozdítanánk – egy szempillantás alatt ellenőrizhetjük, mennyi idő maradt hátra a mosásból, vagy példaként szólhatunk a hűtőgépnek, hogy több jeget készítsen. Mivel a Google Home asszisztense a felhasználók hangját is képes megkülönböztetni egymástól, a család minden tagjától elfogadja a parancsokat.

Az Amazon Alexa és a Google Asszisztens mellett az LG saját nagy tudású hangalapú platformját, a DeepThinQ -et is hasznosítja a modern fejlesztésekben. A SmartThinQ center az LG okos platformjának legnélkülözhetetlenebb szereplője, amely nemcsak az okos eszközöktől, de szenzorai révén a Wi-Fi-vel, Zigbee-vel vagy Bluetooth-szal kapcsolódó hagyományosabb háztartási eszközöktől is be tudja gyűjteni az adatokat. A rövid értesítések formájában érkező információkat LCD képernyőn mutatja meg vagy integrált hangszóróján át közli velünk a gépezet.

Az LG Európában első alkalommal a berlini tárlaton ismerteti okos robotjait, köztük a barátságos, konkrétan közvetlen stílusú Hub Robotot. A korszerű robot több mint asszisztens: hangfelismerő technológiájával más okos LG eszközöket is képes irányítani, mindent összevetve a házimunkát igencsak kényelmessé teszi. Mindössze egyetlen utasítás, és a szárítógépet forróról meleg fokozatra állítja vagy a másik helyiségben is bekapcsolja a klímát.

A berlini prezentáció másik két sztárja az LG repterekre tervezett kísérő, amellett tisztító robotja – mindketten a társaság otthoni eszközökön túlmutató fejlesztési tevékenységének ikonikus eredményei. A reptéri kísérő robot az LG saját hangfelismerő platformját használja, és a szöuli Incheon Internacionális Repülőtéren beszélt négy leglényegesebb nyelven – azaz koreaiul, angolul, kínaiul és japánul – kommunikál. Csak egy villámgyors pillantás az utas beszállókártyájára, és máris részletes tájékoztatást ad a járat indulásáról, a feltételezhető időjárásról és az utazás újabb részleteiről. A barátságos robot már egész műszakban dolgozik Dél-Korea legnagyobb repterén, ahol kedvesen üdvözli az utasokat, a késésben lévőket ugyanakkor rekord gyorsassággal kíséri a kapuhoz.

Európában szintén az IFA-n mutatkozik be első alkalommal az LG fűnyíró robotja, amely akkurátusan, megbízhatóan, és ami legszámottevőbb, biztonságosan ápolja a kertet. A reptéri robotokban is megtalálható fejlett szenzorai révén precízen felméri a gondjaira bízott területet, és minden akadályt – fákat, bokrokat, sövényeket – számon tart, hogy a lehető leghatékonyabban végezhesse tevékenységét.

„A hangfelismerő modern műszaki megoldás kihangsúlyozott szerepet játszik IoT és másfajta okos megoldásaink fejlesztésében” – mondta Song Dae-hyun, az LG háztartási gép és légkondicionáló üzletágának vezetője. „Még mindig hiszünk a nyílt platformok stratégiájában, melynek betudhatóan annyi kényelmet és olyan sokféle szolgáltatást tudunk nyújtani vásárlóinknak, mint az iparágban jóformán senki. A Google-lel, az Amazonnal és a többi piaci szereplővel kialakított kapcsolatunkat erősítve fejlesztéseinkkel mindinkább a negyedik ipari forradalom fémjelezte időszak felé tekintünk.”