Cate Blanchett veheti át idén az első internacionális Goya-díjat

Cate Blanchett veheti át idén az első internacionális Goya-díjat

Cate Blanchett ausztrál színésznő veheti át elsőként az internacionális Goya-díjat, amely a legrangosabb spanyol filmes kitüntetés idén megalapított új kategóriája.

A spanyol filmakadémia azért döntött a már létező 27 kategória bővítése mellett, hogy elismerje azokat a személyiségeket, akik munkájukkal hozzájárultak ehhez „a kultúrákat és nézőket a Föld minden tájáról egyesítő” művészeti ághoz.

A kitüntetés bejelentéséről szóló közleményben a filmes testület nyomatékosította: a kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchett nemzetközileg az egyik legkeresettebb, tisztelt és szeretett művész, akinek felejthetetlen formálásai „emlékezetünk és jelenünk részei”.

A filmsztár személyesen kapja meg az elismerést a jövő hétvégi díjátadó ceremónián Valenciában. Előző évben a koronavírus-járvány folytán virtuálisan tartották meg az ünnepséget.

A 36. alkalommal kiosztandó Goya-díjra a legtöbb, húsz jelölést Fernando León de Aranoa A jó főnök című filmje kapta, ahol Javier Bardem játssza a főszerepet. Nyolc kategóriában versenyez Pedro Almodóvar Párhuzamos anyák című alkotása Penélope Cruz főszereplésével.

mti