Csaknem ötszáz birkából készül pörkölt a karcagi birkafőző rendezvényen

Csaknem ötszáz birkából készül pörkölt a karcagi birkafőző rendezvényen

A hungarikummá vált karcagi birkapörköltet az elmúlt évi rekordhoz hasonlóan az idén is csaknem ötszáz állatból készítik el a XIX. karcagi birkafőző-fesztivál második, szombati versenynapján.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kétnapos esemény hivatalos megnyitóján a karcagi birkafőző fesztivált a magyar kultúra egyik meghatározó értékeket hordozó ünnepének nevezte.

A karcagi birkapörkölt hagyománya hungarikum, és egy közvéleménykutatás alapján legalább annyira neves és elismert, mint a magyar íjászat vagy a solymászat, mondta a miniszter. Hangoztatta még, hogy ugyanabba a régi, pusztai nomád örökségbe tartozik, amely a kunok szívéhez közel álló kivételes érték. Ennek az értéknek a fennmaradásához generációk odafigyelése és a tudás átörökítése létfontosságú – fűzte hozzá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a birkafőző rendezvény a magyar népi szokások egyik jeles eseménye. Megköszönte a Karcagi Birkafőzők Egyesületének, hogy elemei évről-évre összegyűjtik a főzőket.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ugyanakkor azt mondta el, hogy a birkafőzés több száz éves, a kultúrához tartozó szokás.

A főzőverseny eredményhirdetésén, szombat délután átadják a társadalmi zsűri, azonfelül a Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat.

A kulturális és mulattató műsorok már péntek délután megkezdődtek a karcagi eseményen és szombaton késő estig biztosítanak kikapcsolódást. A találkozón hagyományőrző programokkal, népművészeti kirakodóvásárral, kézműves ennivalók, hungarikum pálinkák és borok kóstolójával, vásárával várják az érdeklődőket.

mti