Díjmentes online szoftverfrissítések 3,8 millió BMW modellhez

Díjmentes online szoftverfrissítések 3,8 millió BMW modellhez

Október eleje óta új, távolról is feltelepíthető szoftverfrissítés (Remote Software Upgrade) válik hozzáférhetővé díjmentesen a BMW 8.0 operációs rendszert futtató BMW modellek részére. A távolról is feltelepíthető legfrissebb szoftverfrissítés egykettőre a BMW 7.0 operációs rendszerrel dolgozó modellekhez is elérhetővé válik. Mindent összevetve összesen csaknem 3,8 millió BMW modell fejlődhet tovább online. 2019 óta a BMW Group képes a járműszoftver az összes programozási kódsorát távolról is módosítani, mindent összevetve a világon az egyik első autógyártóként ajánl olyan átfogó funkcionalitást, amely messze túlmutat a megszokott térképfrissítéseken. Az elmúlt 15 évben örökösen modernizált és finomhangolt szoftverszerkezetnek hála az online telepítések időtartama is új mércét állít fel, lehetővé téve, hogy a bajor prémiummárka a szoftvert csaknem 20 perc alatt feltelepítse a csatlakoztatott modell fedélzeti hálózatának valamennyi vezérlőegységére. A díjmentes frissítések az információszolgáltatás, a vezetés, a hajtáslánc, a vezetést támogató rendszer, ugyanakkor a kényelmi és biztonsági funkciók javításait, amellett továbbfejlesztéseit foglalják magukban.

A 07-22 kódjelű, távolról is feltelepíthető szoftverfrissítés összefoglalása

Átfogó fejlesztések a „töltőponthoz vezető útvonal” funkciója kapcsán (a 2022 júliusa előtt konstruált BMW iX és BMW i4 modellek részére)

A BMW Intelligent Personal Assistant tudástára és vizuális kifejezőkészsége tovább bővül (minden olyan, 2022 júliusa előtt készített BMW modell részére, amelyek a BMW 8.0 operációs rendszert futtatják)

„Expressive” és „Relax” vezetési üzemmódok a BMW iX és a BMW 2-es Active Tourer modellek részére (a 2022 júliusa előtt készített modellek részére)

A BMW ID és a My BMW okostelefon-alkalmazás továbbfejlesztése (minden olyan, 2022 júliusa előtt készített BMW modell részére, amelyek a BMW 8.0 operációs rendszert futtatják)

Kiszállás-figyelmeztető szerepkör (Exit Warning) a biztonságosabb kiszállás érdekében (a 2022 júliusa előtt konstruált BMW iX és BMW 2-es Active Tourer modellek részére)

Fékező funkcióval dolgozó, frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning) az ütközések megelőzése érdekében (a 2022 júliusa előtt készített BMW iX és BMW 2-es Active Tourer modellek részére)

QLOCKTWO időkijelzés minden, BMW 8.0 operációs rendszert futtató BMW modell részére

Fejlesztések a BMW 7.0 operációs rendszert futtató BMW modellek részére

1. Pihentető utazás az úti célig tisztán elektromos meghajtással – jókora fejlesztésekkel a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer „töltőponthoz vezető útvonal” funkciója kapcsán

A távolról is feltelepíthető legmodernebb szoftverfrissítés átfogó fejlesztéseket tartogat a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer „töltőponthoz vezető útvonal” funkciója kapcsán – az összes olyan tisztán elektromos meghajtású BMW modell részére, amely a legfrissebb, BMW 8.0 operációs rendszert futtatja. Amennyiben az úti cél aktiválását követően a navigációs rendszer úgy érzékeli, hogy a gépjármű tisztán elektromos hatótávolsága nem elegendő, a modern műszaki megoldás automatán kiszámítja a nagyfeszültségű aksi aktuális töltöttségi szintjéhez mért legoptimálisabb, elérhető töltőponttal érintett útvonalat. A fejlesztőmérnökök e téren a számítási algoritmust és a töltőponthoz vezető útvonal kiszámítási sebességét is továbbfejlesztették. A tervezett útvonal információit csokorba gyűjtő, összefoglaló szerepkör eközben olyan kardinális kiegészítő információkkal bővült, akárcsak az aksi érkezésre becsült aktuális töltöttségi szintje, a ajánlott töltési idő és az úti cél eléréséhez elengedhetetlen töltöttségi szint. A rendszer az utazás esetén állandóan dolgozza fel a valós idejű forgalmi információkat, mindent összevetve az útvonal alatt új járműtöltési opciók kerülhetnek előtérbe, ha az eredendően tervezett töltőpontok közül valamelyik foglalttá válik. Amennyiben rendelkezésre állnak, a BMW Charging töltőpontok foglaltságát figyelő modern műszaki megoldás mostantól a jármű vezetőjének alternatív „töltőponthoz vezető útvonalakat” is felkínál. Alapértelmezett beállításként a rendszer úgy kalkulál, hogy a gépjármű legalább 10 százalékos töltöttségi szinttel érjen úti célba vagy a kijelölt töltőponthoz, a bajor prémiummárka klienseinek viszont mostantól arra is lehetőségük van, hogy ezt az értéket megváltoztassák.

A BMW 7.0 operációs rendszert futtató BMW iX3 modellekben dolgozó navigációs rendszer „töltőponthoz vezető útvonal” funkciójának nagy tudású útvonal-tervezési algoritmusát és számítási sebességét szintén továbbfejlesztették a mérnökök.

2. A BMW 8.0 operációs rendszert futtató BMW modellekben a BMW Intelligent Personal Assistant tudástára is tovább bővül

A BMW Intelligent Personal Assistant már átfogó vizuális kifejezőkészséggel bír. Az nagy tudású modern műszaki megoldás a távolról is feltelepíthető szoftverfrissítést követően már csaknem 20 eltérő ikonná képes átalakulni, amely az összes régebbinél animáltabb és dinamikusabb interakciót nyújt a bajor prémiummárka ügyfeleivel. Sőt mi több, kérésre a BMW Intelligent Personal Assistant már egy kifejező szempár képében is feltűnhet, amely még élethűbb megjelenést garantál. A bajor prémiumgyártó használói ezáltal már a „harmonikus” és a „kifejező” vizualizációs formák közt is választhatnak.

A menetkomfort növelése érdekében a BMW Intelligent Personal Assistant proaktív javaslatainak tárháza az aktív tempomat (Active Cruise Control) és a parkolóasszisztens (Parking Assistant) funkcióival bővül (amennyiben azok az adott BMW modell felszereltségének részei). Ha ezek a funkciók ritkán vagy egyáltalán nincsenek használva, az asszisztens az alkalmazható vezetési szituációkban arra is képes javaslatot tenni, hogy a bajor prémiummárka partnere aktiválja őket.

A BMW Intelligent Personal Assistant magyar nyelvváltozat beállítása során nem elérhető.

3. Új vezetési üzemmódok a BMW iX és a BMW 2-es Active Tourer modell részére

A távolról is feltelepíthető legfrissebb szoftverfrissítés két új vezetési üzemmóddal – Relax és Expressive – bővíti a BMW iX és a BMW 2-es Active Tourer modelljeinek széles körben elterjedt, Personal, Efficient és Sport vezetési üzemmódjainak listáját. A Relax üzemmód jellegzetes beállításokkal hoz létre nyugodt, pihentető vezetési környezetet, míg az Expressive üzemmód sokkalta intenzívebb utastéri hangulatot áraszt. A BMW 2-es Active Tourer tekintetében a Relax üzemmód aktiválásához aktív üléseket, az Expressive üzemmód aktiválásához mindazonáltal hangulatvilágítást is magába foglaló extrafelszereltség létfontosságú.

4. Fejlesztések a My BMW okostelefon-alkalmazásban a járműhozzáadás és járműeltávolítás kapcsán

A távolról is feltelepíthető legmodernebb szoftverfrissítést követően a My BMW okostelefon-alkalmazásban még egyszerűbbé válik a BMW 8.0 operációs rendszert futtató BMW modellek hozzáadása. Amint a bajor prémiummárka megrendelői első ízben bejelentkeznek egy jármű operációs rendszerébe a BMW ID azonosítójukkal, a modell önműködően hozzáadódik az okostelefonjukon futó My BMW okostelefon-alkalmazáshoz, a távolról elérhető szolgáltatások (Remote Services) használatát is haladéktalanul lehetővé téve. Ez azokkal a BMW ID azonosítókkal is funkcionál, amelyeket az ügyfelek még a szoftverfrissítés előtt állítottak be.

Mindemellett azon felhasználók száma is tovább növekedett, akik egyazon járművet hozzáadhatják saját My BMW okostelefon-alkalmazásukhoz. Ez azt jelenti, hogy egyazon modell tekintetében példának okáért egy család több tagja is élvezheti a My BMW okostelefon-alkalmazáson át elérhető és személyre szabott járműbeállítások előnyeit, valamint a távolról elérhető szolgáltatások funkcióit, a saját BMW ID azonosítójukon át. Modellváltozattól függően a BMW 8.0 operációs rendszer egyidejűleg akár három (egy fő és két társ) vagy hét (egy fő és hat társ) felhasználót is képes kezelni. A jármű fedélzeti operációs rendszerébe elsőként bejelentkező felhasználót a modern műszaki megoldás önvezérelten a fő felhasználónak, a többieket ugyanakkor társfelhasználóknak tekinti. A fő felhasználó olyan kivételes jogokkal bír, akárcsak a BMW Digital Key okoskulcs létrehozása és megosztása, vagy az adminisztrátori feladatok ellátása (példaként egyes BMW ID azonosítók hozzáadása vagy törlése).

A kapcsolat ismételt megszüntetése ugyancsak sokkal egyszerűbb lett: amint az ügyfelek törölnek egy járművet a My BMW okostelefon-alkalmazásból, a BMW ID azonosítójuk is önműködően törlődik a csatlakoztatott BMW modellből. A BMW ID járműből való törlése ugyanakkor automatán törli a BMW modellt a My BMW okostelefon-alkalmazásból is, vagyis az adott BMW ID a továbbiakban semmilyen módon nem fér hozzá a My BMW okostelefon-alkalmazás távolról szintén rendelkezésre áll funkcióihoz. A bajor prémiummárka megrendelői a BMW ID beállításai közt bármikor megtekinthetik a modelljükhöz csatlakoztatott BMW ID azonosítókat. A fő felhasználó a saját BMW ID azonosítóját és minden többi felhasználó BMW ID azonosítóját is jogosult törölni a csatlakoztatott modell fedélzeti operációs rendszeréből. Ha a fő felhasználó törli a saját azonosítóját, azzal egyszerre minden társfelhasználó is törlődik, és ezzel párhuzamosan a jármű az összes felhasználó My BMW okostelefon-alkalmazásában is törlődik.

5. Kiszállás-figyelmeztető szerepkör (Exit Warning) a biztonságosabb kiszállás érdekében

A 2022 júliusa előtt előállított BMW iX és BMW 2-es Active Tourer modellek kiszállás-figyelmeztető funkciója (Exit Warning) felvillanó hangulatvilágítással bővül – utóbbi modellsorozat tekintetében akkor, ha az adott modell felszereltségének a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető Driving Assistant csomag is része. Szükség során ezáltal a felvillanó hangulatvilágítás még erőteljesebben képes figyelmeztetni a bajor prémiummárka ügyfeleit a gépjárműből történő kiszállás közben.

A kiszállás-figyelmeztető szerepkör figyelmezteti a gépkocsiban ülő utasokat, ha a gépjármű mellett közeledő járműveket érzékel, amellyel nyújt támogatást megelőzni a baleseteket. Az ügyfelek ettől függetlenül még mindig felelősek azért, hogy kellő mértékben felmérjék a gépkocsi közvetlen környezetének forgalmi helyzetét.

6. Fékező funkcióval dolgozó, frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning) az ütközések megelőzése érdekében

A távolról is feltelepíthető legfrissebb szoftverfrissítés a fékező funkcióval dolgozó, frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning) képességeit is tovább fokozza a 2022 júliusa előtt előállított BMW iX és BMW 2-es Active Tourer modellekben. A modern műszaki megoldás már a szemből érkező járművekre is képes reagálni – példának okáért kanyarodáskor – és képes felismerni a forgalmi sor végét. Ez a szerepkör nyújt támogatást az ütközések megelőzésében. A rendszer képes mind a szemből érkező forgalmat, mind mindazonáltal a forgalmi sor végét érzékelni, ezáltal kritikus helyzetben képes vagy teljesen megakadályozni az ütközést, vagy nagyfokú mértékben csökkenteni az ütközési sebességet. Az ügyfelek ettől függetlenül még mindig felelősek azért, hogy kellő mértékben felmérjék a gépjármű közvetlen környezetének forgalmi helyzetét. A vezetőknek kötelességük figyelemmel kísérni az összes vezetési szituációt, és szükség során cselekedniük.

7. Időfrissítés – a dizájndíj-nyertes QLOCKTWO már a BMW 8.0 operációs rendszert futtató BMW modellekben szintén rendelkezésre áll

A QLOCKTWO egy olyan időkijelző, amely megismételhetetlen kialakításáért már több díjat is elnyert. A modern műszaki megoldás egy ötpercenként változó, szavakat jelző mátrix támogatásával mutatja az időt, míg a mátrix sarkaiban halványan megvilágított fénypontok jelzik a közbeeső perceket. A QLOCKTWO – éppen olyan a BMW modelljei – az eszményi minőségű formatervezést luxus kivitelezéssel összefogja. A távolról is feltelepíthető legkorszerűbb szoftverfrissítést követően a QLOCKTWO összesen 16 nyelven válik elérhetővé a BMW 8.0 operációs rendszert futtató BMW modellek részére. A modern műszaki megoldás önvezérelten az operációs rendszer beállított nyelvét használja. A vezetők a modern megjelenítési módot úgy állíthatják be, hogy az operációs rendszer főmenüjében szimplán balra húzzák a létező csempeikonokat, ezt követően kiválasztják a „Widget hozzáadása” lehetőséget.

8. Fejlesztések a sávtartó asszisztens (Lane Keeping Assistant) működése kapcsán a BMW 7.0 operációs rendszert futtató BMW modellek részére

A sávtartó asszisztens (Lane Keeping Assistant) figyelmeztető jelzést bocsát ki, ha újra és újra be kell avatkoznia a kormányzásba. Ha a rendszer az ezt követő három percben újabb háromszor avatkozik be, a figyelmeztető jelzés minden újabb kormánymozdulatnál újabb tíz másodpercig szól. A szoftverfrissítést követően a figyelmeztető jelzés visszaáll az eredeti állapotába, ha a vezető közbeavatkozását érzékeli. A modern műszaki megoldás csak a sávtartó asszisztenssel gyárilag felszerelt modellekhez válik hozzáférhetővé.

A sávtartó asszisztens az összes régebbinél lágyabban avatkozik be a kormányzásba, mert mind a kormányzás hossza, mind ugyanakkor a kifejtett erő jobban igazodik az adott vezetési szituációhoz. Minél lassabban tér ki a gépkocsi a sávjából, a modern műszaki megoldás annál lágyabban avatkozik be a kormányzásba.

Annak érdekében, hogy a gépkocsi a lehető leggyorsabban visszatérjen az adott forgalmi sáv közepére, a sávtartó asszisztens már akkor elkezdi korrigálni a kormányzást, mikor is a modell még csak közeledik az útvonal-felfestéshez – nem mindazonáltal akkor, mikor is már át is lépte azt.

Általános információk a távolról is feltelepíthető szoftverfrissítésekről (Remote Software Upgrades)

A távolról is feltelepíthető szoftverfrissítések (Remote Software Upgrades) több mint 30 olyan BMW modellhez állnak rendelkezésre, amelyek a BMW 7.0 vagy BMW 8.0 operációs rendszert futtatják.

A bajor prémiummárka megrendelői a csatlakoztatott BMW modell fedélzeti operációs rendszerének beállításai közt, a Remote Software Upgrade menüpontban tekinthetik át az aktuális szoftververzió adottságait és az elérhető frissítéseket. A rendszer állandóan a következő frissítési lehetőséget ajánlja fel, elkerülendő, hogy a felhasználók rossz verziót telepítsenek autójukba.