Egyszemélyes háztartások – mindent összevetve csökkentsd otthon az ökológiai lábnyomod

Egyszemélyes háztartások – mindent összevetve csökkentsd otthon az ökológiai lábnyomod

Egyre több az egyszemélyes háztartás az egész világon, ami többek közt a jóléttel, a jövedelmek növekedésével és az elöregedéssel hozható összefüggésbe. Egy tudományos felmérés alapján ugyanakkor minél kevesebb ember él egy háztartásban, annál nagyobb a környezetre rótt teher, amelyhez a háztartási nagyberendezések használata is hozzájárul. A környezettudatosság jegyében az LG szakértői összegyűjtöttek egy-két hasznos tippet az energiatakarékos eszközhasználattal kapcsolatban konkrétan az egyszemélyes háztartásban élőknek.

Az egyszemélyes háztartások száma folytonosan emelkedett az elmúlt évtizedben, Európában 2010 és 2020 közt az otthonukban egyedül élők csaknem ötödével lettek többen. Népességarányosan a kontinensen Svédországban a legmagasabb az egyszemélyes háztartások száma miközben Magyarország e tekintetben a középmezőnyben helyezkedik el, hazánkban az egész lakosság durván számítva harmada él egyedül.

Az életvitel e formájának elterjedése – a népesség öregedése mellett – a jövedelemszint javulásával is összefüggésben áll, viszont egy nemrég közzétett tudományos felmérés szerint egyben a környezetre is nagyobb terhet helyez. Ez mindazonáltal abból fakad, hogy egy egyszemélyes háztartás energiafogyasztása – ideértve a mindennapokban elengedhetetlen elektromos nagyberendezések használatát – egy főre vetítve magasabb, és ezzel összefüggésben nagyobb szén-dioxid-kibocsátással is jár.

Jó ár-érték arányú mosás

Ha egyedül élünk otthonunkban, a különféle otthoni energiatakarékossági praktikák mellett napjainkban már arra is megvan a lehetőségünk, hogy háztartási nagygépeink funkcióit kihasználva a lehető legkevesebb energiát fogyasszuk. Ehhez elengedhetetlen, hogy minél kedvezőbb energiabesorolású berendezést válasszunk magunknak, de más módon is tehetünk azért, hogy takarékosabban vezessük a háztartást.

Napjainkban már léteznek olyan mosógépek, amiket nem elengedhetetlen egész töltettel elindítanunk, mivelhogy a ruha mennyiségéhez állítják be a mosási ciklust, ezzel fontos vízmennyiséget takarítanak meg. Egyes készülékekben ugyanakkor mesterséges intelligencia gondoskodik arról, hogy felismerve az adott töltet szövetösszetételét, a dobmozgásokat úgy vegyíti, hogy minél jobban örzi a ruhák, ágyneműk, textíliák anyagát, mindent összevetve azok sokkal tovább használhatók.

Energiatakarékos konyha

Köztudott, hogy a mosogatógép igénybevételével több vizet spórolhatunk, mint kézi mosogatással. A mosógéppel ellentétben ellenben a mai mosogatógépek tekintetében is igaz, hogy teljesen megpakolva ajánlott elindítani őket a leghatékonyabb eredmény eléréséhez. Egy egyszemélyes háztartásban valamelyest időigényes lehet megvárni, miközben teljesen megtelik a konstrukció, ugyanakkor egyes gőzzel funkcionáló mosogatógépek, akárcsak az LG Quadwash konstrukciók, képesek lehetnek eredményesen eltávolítani az edényekre száradt szennyeződéseket is.

Továbbá a mai korszerűbb mosogatógépek rekeszeinek rugalmas alakíthatósága is támogatja a heterogén méretű edények könnyed elhelyezését, ezáltal a főzés és az étkezés mosatlanjait akár egyben is el tudjuk mosni. A kétzónás mosogatással mindemellett külön beállíthatjuk, hogy melyik kosárban milyen erősségű vízsugár érje a koszos edényeket.

Sokáig friss ennivalók

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy valamilyen élelem a hűtő polcának hátuljához szorulva elkerülte figyelmünket, mindent összevetve végül a szemetesben landolt. Egy számítás alapján minden EU-s állampolgárra évi 174 kilogramm kidobott táplálék jut, ugyanakkor egy kis odafigyeléssel seregnyi hűtőben tárolt ennivaló megmenthető lenne. Egy egyszemélyes háztartásban is tanácsos csak a elengedhetetlen mennyiségű élelmet megvásárolni, vagy olyan hűtőszekrényt kinézni magunknak, ami hosszú időn át képes egyenletes belső hőmérsékletet biztosítani.

Meghatározó szempont a hűtő fiókjainak alkalmazható használata is: az LG készülékeiben példának okáért a FRESHConverter rekesz nyújt támogatást egy-két napig frissen tartani a húsokat, halakat, mindent összevetve azok fagyasztás nélkül is frissen tarthatók, amíg elkészül belőlük kiszemelt fogás. A FRESHBalancer fiókban mindazonáltal a páratartalmat tudjuk szabályozni attól függően, hogy gyümölcsöt vagy zöldséget tárolunk benne, a kedvező páratartalommal tudniillik ezek az ennivalók tovább képesek megőrizni a frissességük.