Első ízben adományozták a Szabó T. Attila erdélyi nyelvész emlékére hozott létre nyelvészeti ösztöndíjat

Első ízben adományozták a Szabó T. Attila erdélyi nyelvész emlékére hozott létre nyelvészeti ösztöndíjat

Első ízben adományozták az erdélyi nyelvész, Szabó T. Attila (1906-1987) emlékére hozott létre ösztöndíjat, amit olyan fiatal szakemberek támogatására hoztak létre, akik a magyar akadémiai nyelv igényes használatát, fejlesztését tűzték ki célul.

A magyar nyelv és a tudományok – Szabó T. Attila-ösztöndíj ünnepélyes átadására került sor Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Arany János utcai könyvtárának nagytermében. Az ösztöndíjat az erdélyi nyelvész Szabó T. Attila emlékére alapította a család, a Magyar Nyelvtudományi Társaság és a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat.

Az ösztöndíj első díjazottja Tamás Dóra Mária, aki a magyarázat alapján „a magyar szaknyelvkutatás és -oktatás, szakkönyvírás, adatbázis-építés, emellett a terminológia területén nemzetközileg is figyelemre méltó munkásságáért” nyerte el a hozzájárulást.

Az alapítók különdíját Bárth M. János kapta, „az Erdélyi helynévtörténeti adattár és interaktív névföldrajzi atlasz világhálós változatának (eha.elte.hu) létrehozásáért”.

Az ösztöndíjakat Kiss Jenő akadémikus, a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke, Péntek János akadémikus, az ösztöndíj kuratóriumának elnöke, a Termini Egyesület társelnöke, Szoták Szilvia, a Termini Egyesület elnöke, és az alapítók nevében Szabó T. Attila Ellák professzor, a névadó fia nyújtotta át – ismertette a közlemény.

mti