Énekkari Művészek minifesztiválja a MagyarFeszt keretében

Énekkari Művészek minifesztiválja a MagyarFeszt keretében

Az ősbemutató 75. évfordulója alkalmából az Opera május 9-én tartja Farkas Ferenc az Ezeregyéjszaka egyik történetét feldolgozó, A bűvös szekrény című vígoperájának premierjét az Erkel Színház KAMRAktár-színpadán.

Az előadás szólószerepeiben a Magyar Állami Operaház Énekkarának művészei működnek közre, akik ezt követően május 14-én magyar operaszerzők műveiből adnak szelekciót az Erkel Színház Bernáth-büféjében. Mindkét produkció része az Opera idei évadtematikáját összefoglaló MagyarFesztnek, amely május 10-től egy hónapon keresztül tart.

A bűvös szekrény egzotikus, keleties környezetbe invitálja a nézőket, akik Zulejka, az odaadó, hűséges feleség történetét ismerhetik meg. A nő eszét használva játssza ki a hatalmukkal visszaélő férfiakat, hogy igaztalanul börtönbe vetett hitvesét kiszabadíthassa.

A meseszerű elbeszélést Farkas Ferenc a 20. század közepének élvezetes és gördülékenyen befogadható zenei nyelvezetére ültette keresztül. A multifunkcionális és termékeny zeneszerző darabján érzékelhető az olasz vígoperák hatása, de megjelennek benne keleties motívumok, lírai vallomások és a munkadalok elemei is. A premier alkalmat adhat a Bartók és Kodály árnyékában méltatlanul háttérbe szorult szerző művének újbóli felfedezésére, a befogadást mindazonáltal szintén elősegítheti Kunszery Gyula szellemes és jól énekelhető librettója.

Aczél András rendezése a szórakoztatáson túl egy női sors bemutatására helyezi a hangsúlyt.

Az előadás kivételes alkalmi környezetben, az Erkel Színház díszletraktárából KAMRAktár-színpaddá alakult térben valósul meg.

A bemutató az Énekkari Művészek Minifesztiválja részeként Magyarország legrégebbi és legnagyobb professzionális kórusa, a Magyar Állami Operaház Énekkara művészeinek nyújt újabb megmutatkozási lehetőséget.

Strausz Kálmán karigazgató egyben az előadás karmestere is, a szerepeket Töreky Katalin, Bakó Antal, Zsigmond Géza, Fenyvesi Attila, Csiki Gábor, Avedikian Viktória, Kozári Andrea, Kristóf Szabina és Roska Dániel formálja, amellett közreműködik a produkcióban a Magyar Állami Operaház Zenekara is.

Az előadás látványvilágát Lakatos Márk stylist tervezte meg, akit Az Ezeregyéjszaka meséi mellett Isztambul illetve egyéb közel-keleti hangulatok inspiráltak. A vizualitás megteremtésében terjedelmes hangsúlyt kapnak a vetítések és videóinstallációk, amelyeket Bánki Ákos tervezett, a koreográfiát Nádasdy András alkotta.

A két alkalommal, május 9-én és 11-én érzékelhető darab után május 14-én Magyar operadélutánnal zárul az Énekkari Művészek Minifesztiválja.

A 150 éves kórus elemei az Opera Magyar évadának szellemében többek közt Erkel, Liszt, Kodály, Kálmán, Kacsóh és Ránki, a kortársak közül mindazonáltal Orbán György és Selmeczi György műveiből is adnak elő részleteket.

Az Erkel Színház Bernáth-büféjében a Bánk bán, a Hunyadi László, a Háry János, a Székely fonó, a Pomádé király új ruhája, a János vitéz, ráadásul a Marica grófnő közkedvelt áriái, dalai és belépői is hallgathatók lesznek, az énekeseket zongorán Szirtes Katalin kíséri.

mti