Épül a korszerű kerékpáros híd a Dera-patak felett

Épül a korszerű kerékpáros híd a Dera-patak felett

Épül a modern kerékpáros híd a Dera-patak felett, amely a Budapest-Szentendre kerékpárút nyomvonalán helyezkedik el.

A kormánybiztos a Dera-patak fölötti híd két, összesen 18 tonnás elemének beemelésekor közölte, hogy a 36 méteres híd első részletét délelőtt emelték a helyére, a második elemé ugyanakkor délután kezdődött. Most a híd szerkezeti elemeit rakják le, arra vasbeton lap kerül, azon építik ezután ki a kerékpárutat. Mire ezek a munkák befejeződnek, akkorára a Budapest-Szentendre kerékpárút is elkészül ezt követően.

A kivitelező a koronavírus-járvány ellenére tartja a határidőt, mindent összevetve a Budapestet Szentendrével összekötő kerékpár út a híddal közösen nyárra elkészül ezt követően – tette hozzá.

A kormánybiztos reméli, hogy a hidat igencsak sokan használják ezután hétközben, munkába járáshoz, hétvégén mindazonáltal a kerékpáros túrázók, kirándulók veszik ezt követően birtokba.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által a sajtó számára eljuttatott információ alapján jó ütemben haladnak az Eurovelo 6 internacionális kerékpárút fejlesztési munkálatai Budapest és Szentendre közt. Az elképzelések alapján nyár végétől birtokba is vehetik a kerékpárosok az 5,6 kilométeres szakaszt. A fejlesztés alatt a korszerű nyomvonalú kerékpárút építésén kívül a létező földutakat leburkolják, amellett felújítják a burkolatokat, és fejlesztik a közvilágítást.

A fejezet egy része Natura 2000 védettséget élvező ártéri erdőben vezet, ahol a létező kerékpárutat korszerűsítik. Szentendre területén új kerékpáros pihenőhelyet formálnak ki és két pihenőhely újul meg Budakalászon.

A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a HE-DO Kft. végzi nettó 850 millió forint értékben – tette hozzá a NIF.

mti