Ezer szélessávú internetkapcsolat 33 új munkahelyet teremt

Ezer szélessávú internetkapcsolat 33 új munkahelyet teremt

A 2016-os Információs Társadalom Parlamentje esemény keretében a Huawei megtartotta Broader Way Fórumát, melynek célkitűzése a magyar digitális társadalom fejlesztési lehetőségeinek megvitatása volt. A szimpóziumon Deng TaiHua, a Huawei kelet-közép- és észak-európai régiós alelnöke beszélt a korszerű energiaforrásról, a Big Data-ról, Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a kormányzati szerepvállalásról, Molnár Tamás vámszakmai és internacionális kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár ugyanakkor az infokommunikáció fejlődésével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előtt álló feladatokról.

Mint a planéta talán vezető infokommunikációs szállítója, a Huawei a parlamentben tartott szimpóziumon ismertette a technológiai fejlődés okozta társadalmi változásokat és hatásokat, és prezentálta a digitalizáció előnyeit. „A biztonságosabb, tágasabb és okos Magyarország egy boldogabb Magyarországot hoz létre” koncepció lényege, hogy a jövő társadalmai mind információs kommunikáción alapuló, összekapcsolt társadalmak lesznek, amelyekben megvalósul a biztonság és a mindenhol elérhető szélessávú internetkapcsolat. Deng Taihua alenök nyomatékosította annak a jelentőségét is, hogy a kormányoknak ezt a folyamatot támogatni kell, annak érdekében, hogy a gazdasági fejlődés fenntartható maradjon.

A boldogság és a digitális összeköttetés közötti kapcsolat

Az Információs Parlementet kísérő rendezvénynek a Huawei a Digitális magyar társadalom létrehozása címet adta. A cég véleménye alapján a boldogság és a digitális összekapcsoltság közt kimutatható az összefüggés: a Huawei és az amerikai University of Columbia együttes kutatása véleménye alapján egy ország GCI indexének (Global Connectivity Index, azaz teljes körű összekapcsoltsági mutató) 10 ponttal való növekedése átlagosan 5,5 százalékos emelkedést hoz a HHI indexében is (Human Happiness Index, vagyis az emberi boldogságérzet mutató). Ezért a cég célja, hogy egész Magyarországon segítse a szélessávú digitális kapcsolódás lehetőségét.

„A digitalizációnak betudhatóan a Big Data lesz a korszerű „olaj”, a legértékesebb nyersanyag a világban. Az internacionális Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) elemzése véleménye alapján a szélessávú internet penetráció 10 százalékos növekedése 1,3 százalékkal növeli az adott ország GDP-jét, és az összes ezer modern szélessávú kapcsolat 33 munkahelyet hoz létre.” – mondta Deng TaiHua.

Közbiztonság a digitális kapcsolódás segédkezésével

A találkozón Deng TaiHua közölte, hogy az emberek életminősége szorosan összefügg az infokommunikációs társadalommal, amelyiknek alapkövetelményei a biztonság, a mindenhol elérhető szélessávú kapcsolat, ugyanakkor a mulattató és kereskedelmi opciók. A közbiztonság kritikus kérdéssé vált az európai országokban. Erre a PS LTE (Public Safety LTE – közbiztonság) megoldások adhatnak választ: ezek csoportos kommunikációt tesznek lehetővé hang- és videó formátumokban, amelyeket nem kizárólagosan emberek alkalmazhatnak, de a Dolgok Internete révén a megfigyelő rendszerek, példaként a drónok is.

Szélessávú és Gigaband hálózatok

A találkozón Deng TaiHua a szélessávú internetkapcsolat szerepéről is beszélt: ez mivelhogy lételeme a jövő digitális társadalmainak, több ország mindazonáltal már most a nagyobb teljesítményű, úgynevezett szuperszélessávú hálózatot választja. Egy Gigabit társadalom létrejöttéhez elengedhetetlen a barátságos üzletpolitika, az iparági együttműködések, a maradéktalanul kihasználható infrastruktúra és a spektrum erőforrások.

„A modern műszaki megoldás fejlődésével a virtuális és a valóságos közötti határvonal elmosódik: a Dolgok Internete az emberi érzékeléshez, a digitális hálózatok az idegrendszerhez, a felhő és a Big Data ugyanakkor az emberi agyhoz hasonlítanak. Elképzelhető, hogy szükség lesz egy felhő platformra a kormányzati szolgálat, illetve az innovációs és közszolgáltatások támogatására. Az infokommunikációs társadalom fejlődéséhez az egész iparág együttműködésére van szükség”. – közölte Deng TaiHua a szimpóziumon.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára előadásában a fórumon azt nyomatékosította: a kormány négy pillérre összpontosítja a figyelmet az infokommunikációs fejlődés támogatásában: a digitális gazdaság, az okos állam, a digitális infrastruktúra és a digitális képességek elősegítésére. A Szupergyors Internet program, amely minimum 30 Mbit/sec sebességet biztosít ezután 2018-ra, ebben támogatni fogja a legelmaradottabb, legtávolibb régiókat, területeket is.

Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium vámszakmai és internacionális kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmodta: az infokommunikáció fejlődésével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előtt álló feladatok is változnak, és a hivatal maga is megszakítás nélküli digitalizálás alatt áll. Ennek oka a gazdaság és a kereskedelem szélsebes, infokommunikáció miatti átalakulása, célja mindazonáltal az áruforgalom akadálymentesítése, a bürokratikus terhek csökkentése, az ügyfél-hatóság egyéni, fizikai kapcsolatának minimalizálása úgy, hogy közben ügyfélbarát és szolgáltató szemléletű legyen a hatóság. „De természetesen – mondta Molnár Tamás – a vámokat és az adókat a legteljesebb mértékben be kell szedni.”