Fejlett vezetéssegítő rendszereiért a tisztán elektromos hajtású Ford E-Transit kiérdemelte az Euro NCAP Aranyérmét

Fejlett vezetéssegítő rendszereiért a tisztán elektromos hajtású Ford E-Transit kiérdemelte az Euro NCAP Aranyérmét

Átfogó vezetéssegítő rendszereinek betudhatóan a tisztán elektromos hajtású Ford E-Transit kiérdemelte a járművek biztonságát vizsgáló független szervezet, az Euro NCAP aranyérmét.

A díjat odaítélő mesterek kiértékelték az aktív biztonsági rendszerek teljesítményét és hatékonyságát, megfigyelve, hogyan funkcionál az önműködő vészfékezés a járművek, kerékpárosok és gyalogosok megközelítésekor, amellett a sávtartó modern műszaki megoldás, a közlekedési táblák felismerése és az utasfigyelő rendszer.

A 2 tonnás haszonjárművek szegmensében eddig mindössze két jármű szerezte meg az Euro NCAP Aranyérmét: az egyik az E-Transit, a másik ugyanakkor a Transit dízelmotoros variánsa, amely 2020 decemberében nyerte el ezt a kitüntetést.

„Az Euro NCAP a járműbiztonság szinonimája. Az, hogy a szervezet odaítélte Aranyérmét az E-Transitnak, nyilvánvalóan tanúsítja a Ford biztonság iránti elkötelezettségét egész haszonjármű-palettáján,” nyilatkozta Stuart Southgate, a Ford Európa biztonsági tervező részlegének igazgatója. „Az E-Transit fejlett vezetéssegítő rendszerei ugyancsak ügyelnek a sofőrre és a többi közlekedőre, de az üzemeltetők részére is segítséget jelentenek, mivelhogy a baleseti károk mérséklésével javítják a gépkocsik üzemidejét, ugyanakkor mindazonáltal csökkentik a biztosítási díjakat.”

Az E-Transit felszereltségében olyan vezetéssegítő modern műszaki megoldások megjelennek, mint a Gyalogosészlelővel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer, a Jelzőtábla Felismeréssel kiegészített Nagy tudású Adaptív Sebességtartó Automatika, a Sávváltási Figyelmeztetéssel és Segítséggel kiegészített Holttérfigyelő, a Kereszteződés Asszisztens, a 360 fokos kamera és a Tolatási Fékasszisztens.

Az Euro NCAP szimulációin aprólékosan tesztelték a vezetőfigyelmeztető és aktív biztonsági modern műszaki megoldások üzemelését, mikor is a Transit álló vagy lassan mozgó járművekhez közelít, ezenkívül mikor is egy másik jármű hirtelen lefékez előtte. A programban olyan teszt is szerepelt, amikor egy gyermek kiszalad az útra, vagy amikor kerékpárosok és gyalogosok vágnak át az úttesten – vagyis csupa olyan helyzet, amelyek gyakran előfordulhatnak a települési környezetben, márpedig a Ford alapján jellemzően itt használják ezt követően az E-Transitokat.

Az E-Transit által megszerzett Aranyérem újabb bizonyíték a Ford haszonjármű-biztonsági technológiáinak elsőségére. Nemrégiben a Transit Custom is Aranyérmet nyert, mindent összevetve a Ford az egyetlen olyan gyártó, amely úgyszintén ajánl aranyérmes áruszállítót az 1 tonnás, a 2 tonnás és az EV szegmensben.

Egy-két európai partnere bevonásával a cég már a közönséges szállítási feladatokat teszteli az E-Transittal, és az első vásárlók az elképzelések alapján 2022 tavaszán vehetik át autóikat.