Felújított tűzoltóautó a székelyföldi Homoródalmásnak

Felújított tűzoltóautó a székelyföldi Homoródalmásnak

Felújított tűzoltóautót adományozott a Magyar Tűzoltó Szövetség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kooperálva a székelyföldi, Hargita megyei Homoródalmás községnek, a magyar kormány és személyesen Orbán Viktor miniszterelnök ilyen módon is tenni kíván a határon túli magyarokért – mondta Bakondi György.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója felelevenítette, hogy a Magyar Tűzoltó Szövetség, a kormány és a határon túli magyar tűzoltószövetségek, -szervezetek közti partnerség keretében ezelőtt már több eszközt adtak határon túli magyarlakta településeknek. Állítása alapján a Hargita megyei Homoródalmáson 1300 magyar él, ám biztonságukat veszélyezteti, hogy a legközelebbi tűzoltóság 40 kilométerre, 40-60 percre van. A településnek vannak kiképzett tűzoltói, tűzoltó egyesülete, valamint tűzoltószertára is, mindent összevetve már csak a jármű hiányzott – jegyezte meg, hozzátéve: a helység Orbán Viktor miniszterelnök segítségét kérte, aki rögvest intézkedett.

Bakondi György kiemelte: a kormány politikája középpontjában a magyar emberek biztonsága áll, legyen szó terrorizmusról, illegális migrációról vagy éppen katasztrófahelyzetek megelőzéséről. Ennek érdekében a kormány Magyarországon és a határon túli magyarok körében is módfelett komoly erőfeszítéseket tett az elmúlt hét évben – tette hozzá.

Azonkívül a kabinet terjedelmes hangsúlyt fektet a közösségi csoportok, ezáltal a polgárőrség, tűzoltó egyesületek, önkéntes rendhagyó mentők és karitatív szervezetek támogatására. Példaként említette, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatása 2010-hez képest mostanra az ötszörösére növekedett, aminek következtében „robbanásszerű fejlődésen ment át ezek technikai felszereltsége” – nyomatékosította.

Mindemellett a kormány felettébb tekintélyes gondot fordít a nemzeti egységre, a határon túli magyarok biztonságát célzó támogatására – fűzte hozzá.

A Steyr típusú tűzoltóautót felújítva, egész felszereltséggel nyújtották át a község polgármesterének, Tikosi Lászlónak, Debrecenben.

mti