Felújították a Törvényházat Egerben

Felújították a Törvényházat Egerben

A kormány előtérbe állított célja az igazságszolgáltatásban is, hogy a feladatellátáshoz méltó környezet kialakítását segítse – hangoztatta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Egerben, a felújított Törvényház átadásán.

A teljesen korszerűsödött 110 éves építmény is szerves része annak a folyamatnak, ami a feltételrendszer megteremtését szolgálja az igazságszolgáltatásban – mondta Völner Pál.

Elmondta továbbá, hogy az előző években nemcsak a tárgyi, hanem a személyi feltételek is javultak. Duplájára emelkedtek a bírói illetmények, de sikerült megoldani az másfajta bírósági, ügyészségi alkalmazottak illetményének csaknem 30 százalékos növelését is – fűzte hozzá.

Völner Pál elismerését fejezte ki mindazoknak a bíráknak, ügyészeknek, akik – alkotmányos dialógus keretei közt – részt vettek az elmúlt évek jókora jogalkotói feladatainak megvalósításában.

Nyomatékosította, hogy az alaptörvény garantálja a bírák függetlenségét. A bíró csak a törvényeknek van alárendelve, azokat szabadon értelmezheti – mondta az államtitkár.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az építők tevékenységét méltatta, akik megőrizték a 110 éves királyi kastély értékeit, ugyanakkor a korszerű kor kihívásainak is megfeleltek a kivitelezés alatt.

Az OBH elnöke alapján az épületben példaértékűen jelennek meg a 21. századi igazságszolgáltatás némely elemei. Ezek közt említette az ügyfélközpontot, amellett azt a projektet, amely függetleníti a tér és idő korlátaitól az igazságszolgáltatást, továbbá a megvalósított óriási érték vagyonvédelmét.

Polt Péter legfőbb ügyész a bírói és ügyészi szervezetek együttműködését méltatta. Lényeges eleme az alaptörvénynek, hogy az ügyészséget az igazságszolgáltatás részeként határozza meg – tette hozzá.

A bírák és ügyészek közti kooperáció képzésben, illetve a jogpolitika stratégiai elemeinek kidolgozásában érhető leginkább tetten a legfőbb ügyész alapján.

Az 1908-ban átadott és 110 évvel később, két és féléves munkával felújított Törvényház épületét az átadási ünnepségen Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg; a szalagot Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke és Szalóki Zoltán Heves megyei főügyész vágta keresztül Völner Pál társaságában.

mti