Fokozza a zsírégetést az edzés előtt fogyasztott erős kávé

Fokozza a zsírégetést az edzés előtt fogyasztott erős kávé

Az edzés előtt fél órával fogyasztott erős kávé fokozza a zsírégetést egy spanyol tudományos felmérés alapján.

A Granadai Egyetem (UGR) pszichológiai karának tudósai kimutatták, hogy a fél órával aerobikgyakorlatok előtt fogyasztott koffein (egy erős kávénak legelőnyösebb csaknem 3 milligramm per kilogrammnyi) hangsúlyosan megnöveli a zsírégetés mértékét – olvasható a Medicalxpress című orvostudományi hírportálon.

Ezenfelül kimutatták, hogy a délután végzett testmozgás tekintetében a koffein hatása erőteljesebb, mint a délelőtti mozgásnál.

A Journal of the International Society of Sports Nutrition című akadémiai lapban bemutatott vizsgálatukban a szakemberek azt akarták meghatározni, hogy a koffein, a sportteljesítmény növelésére a világon leggyakrabban alkalmazott ergogén anyag ténylegesen megnöveli-e a zsír oxidációját, vagyis égését testedzéskor.

Annak ellenére, hogy táplálékkiegészítőként való fogyasztása meglehetősen elterjedt, jótékony hatásának akadémiai bizonyítása hiányos.

A zsírégetés növelésére általánosan a reggel éhgyomorra történő edzést ajánlják, ugyanakkor ennek nincsen akadémiai alapja, mivelhogy nem tudni, hogy ennek oka a reggeli edzés maga vagy mindazonáltal az, hogy hosszú idő telt el táplálkozás nélkül – nyilatkozott Francisco José Amaro-Gahete, az UGR felfedezője, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatásban 15 férfi volt ott, koruk átlagosan 32 év. Hetente négy edzést végeztek, előtte 3 milligramm per kilogramm koffeint vagy placebót fogyasztottak reggel 8 vagy délután 5 órakor, az edzést megelőzően.

„A vizsgálat eredménye alapján az aerobikedzés végzése előtt 30 perccel bevitt koffein a napszaktól függetlenül növelte a zsír oxidációjának maximumát” – mondta Amaro-Gahete.

A zsíroxidáció mértékének változását is megerősítette a kutatás: a délutáni értékek magasabbak voltak, mint a reggeliek ugyanannyi idejű koplalást követően.

Az eredmények alapján ugyanakkor a reggel, kávét követően végzett edzés hasonló mértékű zsírégetést idéz elő, mint az azonos délutáni testmozgás koffein nélkül.

Teljességében voltaképpen a koffeinbevitelt követő délutáni testedzés a legoptimálisabb a zsírégetést megcélzó sportolók részére.

mti