Hans Zimmer komponálja a hálózatról tölthető jövőbeni BMW modellek hangzását

Hans Zimmer komponálja a hálózatról tölthető jövőbeni BMW modellek hangzását

A planéta talán leginkább közkedvelt zeneszerzőjének sorozatgyártásban kínált alkotásai már 2020-ban megérkeznek az utakra.

2019 júniusában Hans Zimmer és Renzo Vitale zeneművész a BMW Group #NEXTGen fesztiválján együtt mutatta be azt a korszerű hangdizájnt, amit a BMW Vision M NEXT tanulmányautóhoz komponáltak. Egy-két hónappal később, 2019 novemberében a müncheni központú vállalatcsoport és a planéta talán leginkább közkedvelt zeneszerzője hivatalosan is nyilvánosságra hozta hosszú távú együttműködését: a BMW IconicSounds Electric márkanév égisze alatt Hans Zimmer a hálózatról tölthető jövőbeni BMW modellek hangzásvilágát komponálja meg. “Egészen példátlan lehetőségünk nyílik arra, hogy speciális hangokkal káprázatos élménnyé varázsoljuk a hálózatról tölthető BMW modellek vezetését. Várakozással tekintek eme nagyszerű kihívás elé, mert számomra a BMW Vision M NEXT tanulmányautóhoz, Renzo Vitale oldalán megkomponált hangdizájn létrehozása is egy inspiráló, most bemutatott behatás volt” – mondta Hans Zimmer.

Az együttes munka első gyümölcsei már 2020-ban sorozatgyártásba kerülnek

A Los Angeles-i Internacionális Autószalon megnyitását megelőző napokban Hans Zimmer és Renzo Vitale a Gladiátor, az Eredet és A sötét lovag zeneszerzőjének Santa Monica-i stúdiójában exkluzív betekintést engedett a korábbi partnerség részleteibe, a BMW Vision M NEXT tanulmányautó hangdizájnjának megkomponálásába. A két művész legutóbb a tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW modellek rendszerkészenléti hangjelzéseit álmodta meg, amelyek már 2020-ban visszaköszönnek a bajor prémiumgyártó tömegtermelésben kínált négykerekűiben. “A lenyűgöző hangzásvilág megkomponálásával lehetőségünk nyílt arra, hogy a BMW hálózatról tölthető modelljeiben eltöltött minden percet pozitív élménnyé varázsoljunk. A hajtáslánc és a fedélzeti rendszerek készenlétét jelző hangok már indulás előtt vidámságot és boldog gondolatokat csempésznek az utasokba, már rögtön beszálláskor és a “Start / Stop” gomb megnyomásakor” – nyilatkozott Renzo Vitale.

BMW IconicSounds Electric

Az elektromos mobilitás legfőbb előnyeként gyakran a csendes suhanást szokás említeni. A hálózatról tölthető autók egyre növekvő “zöld” hatótávolságával párhuzamosan viszont a vezetés élménye iránti vágy is növekszik, a bajor prémiumgyártó ezáltal a BMW IconicSounds Electric márkanév alatt megkomponált hangzásvilág segédkezésével váltja valóra a vezetés élményének merőben új formáját. “Autóink hangzása az elmúlt évtizedekben emberek millióit ejtette rabul. Izgatottan tekintünk a Hans Zimmerrel való együttes munkánkra, amely esetén a hálózatról tölthető jövőbeni BMW modellek hangzásvilágát dolgozzuk ki. Ügyfeleinket nemzetközileg friss élményekkel ajándékozzuk meg, amellyel újraértelmezzük a vezetés élményének fogalmát” – nyilatkozta Stefan Ponikva, a BMW márka élményközpontú részlegének alelnöke.

A BMW IconicSounds Electric zeneszerzőjeként és kurátoraként Hans Zimmer a tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW modellek megannyi eltérő hangzását megkomponálja. Külön hangzást kapnak a tanulmányautók, a koncepciók, a sorozatgyártásban kínált modellek és az összes akusztikai jelzés, az elektromos mobilitás érzelmekben gazdag karakterét mindazonáltal a fedélzeti rendszerek élőbeszéd-hangzása fokozza ezután.

A BMW Group közel tíz éve fejleszti az elektromos mobilitás hangzását

2009-ben, a kísérleti MINI E flotta bevezetésekor a BMW Group tervezőmérnökei olyan mesterségesen generált hangokat fejlesztettek ki, amelyek támogatják azt lehet mondani hang nélkül suhanó autók észlelését. A BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakt piaci debütálása óta a bajor prémiumgyártó megrendelői a külön választható extrafelszereltség részeként biztos, hogy meg rendelhetik a modellbe az akusztikus gyalogosfigyelmeztető rendszert.

A törvényi előírásokkal párhuzamosan a mérnökök az akusztikus gyalogosfigyelmeztető rendszert is továbbfejlesztették, ezáltal napjainkban már jó néhány tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW modell alapfelszereltségének része (az akusztikus gyalogosfigyelmeztető rendszer beszerelésére vonatkozó törvényi előírások az egész világon eltérnek). A modern műszaki megoldás célja, hogy nélküle jelezze a közvetlen környezet részére majdnem hangtalanul suhanó autó jelenlétét, hogy azzal a gyalogosokat és a gépjárműben ülő utasokat egy pillanatra is megzavarná.