Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új lemeze két belga zenésszel

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új lemeze két belga zenésszel

Kvartetté egészült ki új lemezén Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros duója. A régóta közösen dolgozó két dzsesszzenész belga ritmusszekcióval rögzítette a Shapeshifter (Alakváltó) című anyagot.

A dzsessz és a mai zene határán egyensúlyozó, előszeretettel kísérletező páros, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint akkortájt osztálytársak voltak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Felsőfokú intézményben, több mint tíz éve dolgoznak közösen, szövetségben alapították a triphopos Bin-Jip zenekart is. Az énekesnő hat, a gitáros két számot írt a friss albumra.

„Úgy érzem, jóval tudatosabb komponisták lettünk a korábbi években. Formációnkban alapvetően Veronika a dalszerző, az én ötleteim eddig inkább hangulatok, groove-ok vagy harmóniakörök voltak, amelyeknek ő adott végső formát. A Shapeshifteren bátrabban nyúltam olyan dolgokhoz, amelyekhez ezelőtt nem, zenei elképzeléseimre Veronika gördülékenyen tudott szövegeket írni” – mondta Gyémánt Bálint az érdeklődőknek.

Mint hangsúlyozták, előző évben mindketten úgy érezték, jó lenne az ének és a gitár által elérhető hangzást bővíteni más hangszerekkel. Harcsa Veronika megemlítette, hogy hat-hét éve dolgoznak duóban, bejártak jó néhány utat, és szerettek volna új feladatokat maguk részére. „Kinyitottunk egy kaput, ami dinamikában, hangerőben, intenzitásban nagyobb erőt ad a színpadon, de azért a kvartett mellett a duózást is folytatjuk”.

A dobos, Antoine Pierre az énekesnő évfolyamtársa volt a Brüsszeli Királyi Konzervatórium dzsessz tanszakán, egyesült erővel diplomáztak. A nagybőgős, Nicolas Thys egy valamivel idősebb generáció tagja, több mint három évtizede a pályán van, a dzsessz-színtérről mások mellett Toots Thielemansszal, Mike Sternnel zenélt már egyesült erővel, a rock világából ismert Tom Barmannal (dEUS) és Pierre-rel együttes dzsesszformációja a TaxiWars.

A lemez folytatja a korábbi két Harcsa-Gyémánt duólemez, a 2013-ban megjelent Lifelover és a három évvel későbbi Tell Her intim, saját, egyszerű irányát. A címadó Shapeshifter, a gitáros szerzeménye ugyanakkor a többinél kicsit húzósabb, dinamikusabb darab, ahol Harcsa Veronika csodálatosan játszik énekhangjával.

„Az énekdallam azért különbözik saját kompozícióimtól, mert Bálint gitárral ír, teljesen más hangközök és frázisok esnek neki kézre, mint mikor is én énekesként komponálok a hangomra. Szeretem a kihívásokat, örültem a virtuóz ritmikának, amire a szövegírás leckéje is fel volt adva” – mondta az énekesnő. Gyémánt Bálint megjegyezte: előfordul, hogy Veronika ír neki olyan gitárszólamot, amit gitáros nem tenne, ugyanakkor a dalok végső képét állandóan közösen csiszolják össze.

Az énekesnő kitért arra, hogy mostanában javarészben a zene születik meg előbb és ahhoz keres szöveget. Hozzáfűzte: sokszor a dal hangulata indítja el, milyen témához nyúljon, és alapvetően saját életéből merít. „A fő inspiráció az volt, hogy kétlaki életet élek, A főváros mellett Brüsszel és Berlin után most London a bázisom. Imádom Budapestet, de nagy szerelem London is, sűrű és intenzív kultúrájával”.

A lemez Night-trilógiáját, amely az éjszakai település arcait ismerteti részleteiben is, egy nagy folyamként vették fel a stúdióban; a szövegben megjelenik a társas magány, illetve a vibráló energia a település fényeivel és hangjaival. A Last Nightban világzenei ihletettségű dallamokat improvizál Harcsa Veronika.

A csapat három dalhoz klipet is gyártott, köztük a San Franciscót az A38 üvegkalitkájában vették fel, háttérben a Petőfi híddal.

„Ez egyfajta poén, geg, ugyanis San Franciscóról mindenki a Golden Gate hídra asszociál. A dal, amelyiknek a zenéjét Bálint írta, nem a településről szól, hanem arról, mennyi csodálatos dolog vesz minket körül a világban, és ezt mindenki láthatja, ha felpillant az okostelefonjából. Hiába vagyunk zenészek, a nap nagy részét mi is a képernyők előtt töltjük, leginkább kommunikációs, szervezési ügyek okán” – fejtette ki Harcsa Veronika.

A záró darab, a Bori’s Rebel szövegét az énekesnő húga, Harcsa Borbála írta. „Egy nehéz élethelyzetét, az azzal való küzdelmét vetette papírra, ami nagy bátorság volt a részéről” – emelte ki az énekesnő.

A berlini Traumton kiadó által gondozott Shapeshifter nyugat-európai turnéja március 5-én indul a németországi Kasselben, érinti Berlint, Brüsszelt, Londont, Brémát, Münchent és Liége-t is. A kvartett koncertsorozata júniusban érkezik Magyarországra, itt hét helyszínen játszanak, a csúcspont a Müpa-est 27-én.

„A Shapeshifter dalai mellett az előző két lemez egy-két darabját is előadjuk duó- vagy kvartettváltozatban, de előkerülhet akár régi kvartettemtől a Play Me, Play Me is” – mondta Harcsa Veronika az érdeklődőknek.

Az énekesnő februárban egy belga-luxemburgi dzsessz-alternatív triphop formációval, a Next. Ape-pel lép fel, Gyémánt Bálint ugyanakkor saját dzsessztriója új felállásával kezd dolgozni.

mti, fotó: Balogh Zoltán