Havas Boldogasszony napi búcsú Szegeden

Havas Boldogasszony napi búcsú Szegeden

A hétvégén tartják a Havas Boldogasszony napi búcsút, a Dél-Alföld legnagyobb múltú vallási ünnepét Szeged-Alsóvároson. A búcsúhoz kapcsolódva óránként tárlatvezetések indulnak az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban.

A teológia tanítása véleménye alapján a búcsú Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó büntetések elengedése, amelyet a keresztény hívő, aki megfelelően felkészült és teljesítette a kiszabott föltételeket, kiérdemel önmaga részére az egyház hozzájárulásával.

Havas Boldogasszony ünnepe a 4. századra nyúlik vissza. A legenda véleménye alapján egy római kereskedőnek és a feleségének megjelent a Szűzanya, és azt kérte tőlük, hogy építsenek neki templomot azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani. Mindent összevetve épült fel Róma egyik dombján a Santa Maria Maggiore-bazilika Havas Boldogasszony tiszteletére, s ennek a csodás eseménynek az emlékére született 1503-ban Szeged-Alsóvároson a ferencesek gótikus temploma, is Havas Boldogasszony titulussal.

A ferencesek a 15. században kerültek Szegedre, nem sokkal később a törökkel találták szembe magukat. Az ott élő katolikusokat a ferences barátok tartották meg a hitükben. A 17. században indultak meg a Napbaöltözött Asszonyhoz kapcsolódó legendák és csodás események kapcsán a zarándoklatok. A 18. században Szeged megmaradt magyarsága ötvennél több délvidéki, törökök által feldúlt falvat telepített újra, mindent összevetve a búcsú idővel a találkozás alkalma is lett a helybélieknek és az elszármazottaknak. Később, a 19. században is sokan költöztek ki a Szeged környéki tanyavilágba, és ők is hazalátogattak a búcsúra, melyet tradíciókhoz híven évente augusztus első vasárnapján és az azt megelőző szombaton tartanak.

Az ünnep szombat délután a rózsafüzér-társulatokért bemutatandó szentmisével kezdődik. Az esti újmisét a szerzetesi és papi hivatásokért ajánlják fel, ezután görög katolikus liturgiát tartanak, melyet keresztút és szentségimádás követ a kolostorkertben, a napot éjfélkor az elhunytakért tartandó szentmise zárja. Vasárnap reggel szentmisét mutatnak be az édesanyai, édesapai hivatásokért, ezt szabadtéri szentmise és ünnepi körmenet követi, a főcelebráns Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Délután a betegek gyógyulásáért imádkoznak, ezt követően a betegekért, idősekért, orvosokért és ápolókért mutatnak be szentmisét. Az ünnepet este hálaadó szentmise zárja.

A búcsú napjaiban tárlatvezetéssel egybekötött kolostori séta keretében a érdeklődők megtekinthetik a kolostor egyes részeit is: a gyógynövényes kertet, a kőtárat, a kerengőt, a szerzetesi ebédlőt és az alsóvárosi ferences szerzetesek csaknem hatszáz éves történetét bemutató kiállítást. A vezetés alatt korabeli iratok támogatásával bemutatják a Havas Boldogasszony-búcsú múltját, a búcsújárással kapcsolatos népszokásokat.

mti