Hercegi esküvő – Édesapja kíséri az oltárhoz a menyasszonyt, Diana testvérei is jelen lesznek

Hercegi esküvő – Édesapja kíséri az oltárhoz a menyasszonyt, Diana testvérei is jelen lesznek

Édesapja oldalán járul az oltárhoz Harry herceg amerikai menyasszonya, Meghan Markle a jegyespár két hét múlva esedékes esküvőjén, amelyen Harry néhai édesanyja, Diana hercegnő testvérei is jelen lesznek.

Az idén 34 éves Harry herceg – Károly trónörökös és Diana másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája – és menyasszonya, Meghan Markle 37 éves amerikai színésznő eljegyzését november végén jelentették be. Az esküvő május 19-én lesz Windsorban, a legősibb angliai királyi rezidencián.

A Kensington-palota – Harry lakóhelye és hivatala –terjedelmes ismertetőt tett közzé az esküvő több új részletéről.

A tájékoztatóból megtudható, hogy Meghan Markle szülei, Thomas Markle és Doria Ragland az esküvő hetében érkeznek Nagy-Britanniába, ahol első ízben találkoznak II. Erzsébet királynővel és férjével, Fülöp edinburghi herceggel, Károly trónörökössel, emellett a vőlegény bátyjával, Vilmos herceggel és Vilmos feleségével, Katalin hercegnővel.

Vilmos lesz Harry esküvői tanúja.

A királyi kastély tájékoztatásából megtudható az is, hogy Meghan Markle-t apja kíséri az oltárhoz, jóllehet az esküvő helyszínéül szolgáló Szent György-kápolnához nem egyesült erővel érkeznek: Harry menyasszonya oda édesanyjával utazik ezt követően gépkocsin.

Az angol sajtó korábbi értesülései alapján az is kétséges volt, hogy Thomas Markle – aki 1988-ban elvált Doria Raglandtől és ebben a pillanatban Mexikóban él – egyáltalán jelen lesz-e lánya esküvőjén. Thomas Markle fia, ifjabb Thomas Markle – a hercegi menyasszony féltestvére – merthogy ezelőtt azt állította, hogy apja nem kapott meghívót a menyegzőre.

Az ifjabb Markle egyébként sem veszteget túl sok jó szót nővérére. Az angol sajtóban széles körben idézett nyilatkozatában azt ajánlta Harrynek, hogy fújja le az esküvőt, „amíg nem túl késő”. Hangoztatta még azt a véleményét is, hogy ha a herceg ámde örök hűséget esküszik Meghan Markle-nak, az „a királyi esküvők történetének legnagyobb baklövése lesz”.

Az esküvő lefújásáról ellenben szó sincs. A Kensington-palota információja alapján a találkozón részt vesz az 1997-ben elhalálozott Diana hercegnő három testvére, Sarah McCorquodale, Jane Fellowes és Charles Spencer gróf is.

Ez egyben azon ritka alkalmak egyike lesz, amikor a testvérek találkoznak a királyi család idősebb tagjaival.

Diana halála után Spencer gróf és az angol királyi család közt fagyossá vált az addig sem túl szívélyes viszony. Charles Spencer a londoni Westminster-apátságban, Diana temetési szertartásán mondott rendkívüli hatású – máig rendszeresen idézett – beszédében nem titkolta el mélységesen lesújtó véleményét a királyi famíliáról, és a Dianával szemben tanúsított magatartásukról. Beszédét példátlan módon tapsvihar fogadta az apátságon belül és kívül is, míg a királyi család elemei – köztük II. Erzsébet királynő – kővé dermedt arccal ültek.

A fagy attól kezdve felengedett a Spencer-klán és az udvar közt, de Diana testvérei továbbra sem mutatkoznak gyakran a királyi család társaságában.

MTI