Hibrid munkavégzés nyári hónapokban – erre figyeljünk, ha otthonról is dolgozunk

Hibrid munkavégzés nyári hónapokban – erre figyeljünk, ha otthonról is dolgozunk

A home office időszak erősen átírta a munkavégzés szabályait, sokan hosszú időre még az irodai berendezéseiket is hazaköltöztették. Akkortól egyre több vállalat állt át a hibrid munkavégzésre, ami gyakorlatilag két munkaállomás párhuzamos fenntartásával jár. Az irodában adottak a hozzáillő szituációk, de mi a helyzet otthon? Az LG most összefoglalta, hogy mire és miért célszerű ügyelnünk, ha home officeban is eredményesen és kényelmesen szeretnénk dolgozni.

Könnyűszerrel megtörténhet, hogy miközben az irodában komfortos székben, dupla monitorral, hatalmas asztallal és kellemes, klimatizált térben dolgozunk, addig otthonunkban a kanapéra heveredve, a 30 fokos lakóhelyben, egy laptop képernyőjén próbáljuk elvégezni az aznapi munkát. Az egész napos laptop előtt ülés és billentyűzet fölé görnyedés ezzel szemben komolyan megviseli a szervezetünket. Ennek köszönhetően különös figyelmet kell fordítani az otthoni munkaállomás kialakítására.

Legyen jó helyen a monitor

A legideálisabb eset az, mikor is külön megjelenítőnk és billentyűzetünk van, mert a gerincünknek az a legjobb, ha az elsődlegesen használt megjelenítőt szemmagasságban helyezzük el. A legmodernebb kijelzők talpazata már állítható magasságú, de ha az aktuális szerkentyűnk túl alacsony, inkább emeljük meg pár nagyobb könyvvel. A megjelenítő legyen legalább kartávolságra, vagyis nagyjából 43 cm-re a szemeinktől, és úgy helyezzük el, hogy lehetőleg ne tükröződjön vissza róla a beszűrődő napfény.

Ha a laptop mellé nem áll rendelkezésünkre megjelenítő, olyankor is jobban járunk egy külön egérrel és billentyűzettel, mindent összevetve a laptopot az alkalmas magasságban és távolságban tudjuk elhelyezni.

Milyen megjelenítőt válasszunk?

A laptopok képernyője javarészben 12 és 17 hüvelyk közti, ameddig a legelterjedtebb irodai kijelzők javarészben 24 és 27 hüvelyk közöttiek. Otthonra is ajánlott egy 27 hüvelykes, ergonomikus talppal büszkélkedhető modellt választani, ha elegendő helyre van szükségünk különféle iratok és alkalmazások egyidejű megjelenítésére, ugyanakkor nem szeretnénk, hogy egy nagy képernyő elfoglalja az egész íróasztalt. Ha szeretnénk kímélni a szemünket, a legjobb választás egy IPS megjelenítő, ami stabil és korrekt színmegjelenítést nyújt, villódzás nélkül.

Maradjunk mozgásban

Az egész napos ülés megterheli a szervezetet, így lehetőleg használjunk olyan eszközöket, amik biztosítják, hogy munka közben kényelmesen változtassuk a testhelyzetünket. Olyan széket, amin állítható a magasság, a háttámla dőlésszöge, továbbá a karfa pozíciója is, továbbá olyan megjelenítőt – példaként az LG Ergo jelzésű monitorjait – aminek ugyancsak kényelmesen állíthatjuk a magasságát és dőlésszögét.