Horváth Ildikó: januártól 14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek

Horváth Ildikó: januártól 14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek

Januártól 14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek és még idén novemberben jósolható egy újabb 20 százalékos béremelés – hangoztatta az egészségügyért felelős államtitkár Budapesten, sajtótájékoztatón.

Horváth Ildikó kiemelte, ez az emelés a 2016-ban kezdődött többlépcsős béremelési program folytatása, ami mutatja a kormány elkötelezettségét az egészségügyben dolgozók megbecsüléséért és ágazatban tartásáért.

Az államtitkár visszaemlékezett az ütemezett szakdolgozói béremelési program korábbi állomásait: 2017-ben 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben újabb 8-8 százalékkal lett magasabb az alapbér ebben a szektorban. Az ez évi januári 14 százalékos béremelés után még egy 20 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók ebben az évben novemberben, 2022 januárjától ugyanakkor újabb, 30 százalékos alapbéremelés lesz – ismertette a részleteket.

Közölte: ez teljességében 72 százalékos emelést jelent, és az alapbéremelés kivétel nélkül magával hozza az úgynevezett mozgóbérelemek – ügyeleti és túlmunkáért kapott díjak – emelkedését is. 2022-re egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni a béremelés előtti bérének.

Az államtitkár példaként közölte, hogy egy pályakezdő, középfokú OKJ-s vizsgával ellátott szakdolgozó 2018-as alapbére 191 865 forintról ezzel az emeléssel 234 152 ezerre nő. Egy nyugdíj előtt álló szakdolgozó 2018-as 261 333 forintos alapbére januártól 318 931 forint lesz.

A januártól esedékes béremelés 81 ezer szakdolgozót és négyezer védőnőt érint. Az ez évi két béremelés fedezete 82 milliárd forint.

Horváth Ildikó kitért arra, hogy a béremelés az ágazatban dolgozók megbecsülésének az egyik legnélkülözhetetlenebb eleme, de a kormány ezen kívül a lakhatási körülményeken is javítani kíván.

Ennek részeként az állam tizenhét helyszínén uniós forrásból 9 milliárd forintot fordítanak nővérszállók építésére, tetejébe a fővárosi kórházak vonzáskörzetében 42 milliárd forintból épülnek vagy újulnak meg nővérszállók úgy, hogy azokban három típusú – 38, 45, 55 négyzetméteres – garzonlakásokat formálnak ki. Az államtitkár alapján ezek a lakóhelyek alternatívát jelenthetnek a fővárosi albérleteknek. A fejlesztések nyolc kórházhoz kapcsolódóan valósulnak meg, a beruházásokat 2022 végére szeretnék befejezni – mondta.

A sajtótájékoztatónak helyet adó Országos Onkológiai Intézet irányítója közölte, intézményükben 436 munkavállalót érint a januári szakdolgozói alapbéremelés. Úgy vélte, ezekekkel a béremelésekkel tovább erősödik a szakdolgozók ágazatban tartása.

MTI