Hozzáférhetőségi funkciókkal érkeznek a legfrissebb okostévék

Hozzáférhetőségi funkciókkal érkeznek a legfrissebb okostévék

A televízió az utóbbi időben olyan központi eszközzé vált, amely összekapcsolja a felhasználókat a világgal. Amint a tévékre elérhető tartalomkínálat egyre növekszik és színesedik, az otthoni szórakozási módok is egyre sokfélébbek. Az állandó fejlődés ellenére a siketek és nagyothallók, ezenkívül a vakok és gyengénlátók részére a masinák alapvető funkcióinak használta is nehézséget okozhat.

A Samsung First Look 2021 eseményén bemutatott 2021-es televíziókínálata a legfrissebb technológiákat alkalmazza, hogy minden felhasználó ugyanolyan szimplán férjen hozzá kedvenc tartalmaihoz. Az akadálymentesítéshez hozzájárulnak a társaság díjnyertes megoldásai, akárcsak a Jelnyelv Zoom, a Többcsatornás audio kimenet és a Voice Guide A Samsung szüntelenül korszerűsíti MI alapú modern műszaki megoldásait, amelyekkel a tévék akadálymentesítő funkciói még szélesebb körben lesznek elérhetők.

Jelnyelv Zoom

A siketek által használt jelnyelv a szavak jelentését kézjelek- és mozdulatok segédkezésével fejezi ki. Egyes jelek viszont különféle jelentéssel bírhatnak különféle helyzetekben, amely az arckifejezésről vagy a szájról olvasható le. A Samsung tévék a cég saját MI algoritmusának hála önvezérelten felismerik a jelelést és a kép hozzáillő részét kétszeresére nagyítják, hogy a részletek jobban láthatók legyenek. A felhasználók maguk is kiválaszthatják a nagyítandó területet a képernyőn és beállíthatják a nagyítás mértékét, hogy közelebbről láthassanak olyan lényeges információkat, akárcsak egy kvíz kérdései vagy egy sportesemény eredményjelzője.

Többcsatornás audio kimenet

Együttes tévézés közben a nagyothallóknak néha sokkal hangosabbra állítva élvezhető csak a műsor, mint más felhasználóknak. A Samsung készülékeken elérhető Többcsatornás audio kimenet funkcióval mindenki a részére legelőnyösebb hangerővel követheti a tartalmakat. A Többcsatornás audio kimenet megoldással a nagyothalló felhasználók a televízióhoz csatlakoztatott Bluetooth eszközön hallgathatják az adást a számukra kedvező hangerőn, nélküle, hogy a tévé hangereje a többi felhasználót zavarná.

SeeColors alkalmazás: A színek új világa a színtévesztők részére

A Samsung televíziók színei évről-évre élethűbbek, ezt ellenben nem élvezhetik azok a felhasználók, akik valamilyen színlátási zavarban szenvednek. A Samsung SeeColors használata a televízió színeit úgy módosítja, hogy ezzel segítse a színtévesztőket és számukra is élvezhetővé tegye a tartalmakat. A felhasználók az alkalmazásban beállíthatják, milyen típusú, és mennyire súlyos betegséggel élnek egyesült erővel, a masina ennek megfelelően ajánl megfelelő képmegjelenítést. A SeeColors app elérhető a Smart TV modellek alkalmazásboltjában.

Színcsere: Kényelmesen olvasható szöveg

A gyengénlátók részére nehezebb lehet a színek precíz érzékelése. A fehér háttéren megfigyelhető fekete szöveg példának okáért elmosódhat a látássérültek vagy a fényre érzékeny felhasználók tekintetében, mindent összevetve fárasztja a szemet és akadályozza a kikapcsolódást. Ilyen esetekben a Színcsere funkcióval felcserélhetők a menü színei. A fekete háttéren megjelenő fehér szöveg nehézség nélkül olvasható és a szemeket is kíméli. A Színcsere megoldás megkönnyíti a TV menüjének használatát, a megjelenített tartalmat ugyanakkor nem befolyásolja.

A Samsung tévék a színvakokat is több megoldással támogatják. A Szürkeárnyalatos üzemmód a színes képeket fekete-fehérré formálja, a Nagyítás-funkció hozzájárulásával mindazonáltal a szövegek vagy a Smart Hubhoz hasonló felületek kisebb részletei nagyíthatók fel.

Hozzáférhetőségi funkciók sebes elérése

Amennyiben a felhasználók több mint két másodpercig lenyomva tartják a Samsung TV távirányítójának némító gombját, testreszabhatják a hozzáférhetőségi funkciók eltérő beállításait. Ebben a menüben kiválaszthatók a legmegfelelőbb akadálymentességi funkciók és villámgyors elérési gombok rendelhetők az egyes funkciókhoz.

A hozzáférhetőségi funkciók állandó fejlesztése a fogyasztói vélemények alapján

A Samsung a felhasználók visszajelzései alapján olyan tévéket előállít, amelyek a gyengén látók, ezenkívül a látássérültek részére is kényelmesen használhatók. A Samsung 2013 óta üzemel közösen az egyesült királyságbeli Royal National Institute of Blind People (RNIB) egyesülettel annak érdekében, hogy a társaság termékei a használható funkciókkal a lehető legtöbb felhasználó részére hozzáférhetőek legyenek. Untalan fejlesztéseink betudhatóan a cég 2020-as okostévéi megkapták az RNIB Tried and Tested minősítését.