Időszaki Munkácsy-kiállítást terveznek júniusban a nyíregyházi múzeumban

Időszaki Munkácsy-kiállítást terveznek júniusban a nyíregyházi múzeumban

Munkácsy Mihály (1844-1900) festőművész műveiből nyílhat időszaki expo a múzeumok éjszakáján a nyíregyházi Jósa András Múzeumban.

Az elképzelések alapján június 23-án Munkácsy – Magyarországon csak eddig korlátozottan kiállított – munkáiból 46 festményt és egy grafikát tekinthet meg a nézőközönség – olvasható a nyírségi megyeszékhely közgyűlése által elfogadott, az ez évi kulturális nagyrendezvényekről szóló határozatban.

A rendkívüli expo a fennállásának 150. évfordulóját ünneplő közgyűjtemény három illusztris kiállítótermében kapna helyet, ahol Munkácsy Mihály életútjával is megismerkedhetnek a vendégek. A kiállítást szüntelen attrakciókkal tennék a nézők részére érdekesebbé, a múzeum dísztermében mindazonáltal egy 19. századi szalont mutatnának be.

A múzeumok éjszakáján interaktív játékos kincskeresésekkel, tárgyalkotó foglalkozásokkal és érdekes előadásokkal is készül ezután a múzeum, ahol a kulturális hatás mellett gasztronómiai különlegességekkel lepik meg a nagyközönséget.

Az elfogadott határozat alapján a múzeumi programsorozat mellett újabb hat nagyrendezvényt tartanak Nyíregyházán 2018-ban. Április 20-án rendezik meg a Helló Nyíregyháza! című tavaszköszöntő programsorozatot, május 18-án és 19-én Nyíregyháza újratelepítésére emlékező városnapokat, május 27-én mindazonáltal a települési gyereknapot.

A múzeumi eseményt követően augusztus 16. és 21. közt tartják meg a 12. Cantemus Internacionális Kórusfesztivált, szeptember 22-én és 23-án a Tirpák Fesztivált és Pálinkanapot, a 2018-as összejövetelek sorát mindazonáltal a november 24-től december 31-ig tartó évbúcsúztató programok zárják.

A határozat alapján a nagyrendezvények megvalósítására 37 millió forint keretösszeget határozott meg a település közgyűlése.

mti