Ifjúsági koncertsorozat indul a Lázár Ervin Program keretében

Ifjúsági koncertsorozat indul a Lázár Ervin Program keretében

Az iskolai tantervet egészíti ki az idén elindult Lázár Ervin Program, amely valamennyi általános iskolás diák részére kínálja, hogy minden évben egyszer ingyen eljuthasson színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra. A kezdeményezésnek betudhatóan egy ifjúsági koncertsorozat is megvalósulhat – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

Tóth László, a fővárosi Filharmóniai Társaság elnöke kijelentette: a program célja, hogy az összes gyerek megkapja a kultúra üzenetét valamilyen formában. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a fővárosi Filharmóniai Társaság, amit Erkel Ferenc hozott létre 166 évvel ezelőtt – tette hozzá.

Kijelentette, hogy két programjuk áll rendelkezésre a oktatók részére, negyedikes és hetedikes évfolyamoknak állítottak össze előadást, profi mesterek, előadók, drámapedagógusok bevonásával.

Mint hangoztatta, az iskolákba nemcsak zenével, hanem egy performansszal érkeznek, amelyiknek a érdemben azt jelenti, hogy kérdéseket tesznek fel, és a gyerekek maguknak kereshetik meg a válaszokat. Heterogén szerkezetekkel érzékeltetik, hogy a magas művészet sokszor nehezen érthető, nehezen adja meg magát, de arra buzdítják a gyerekeket, hogy ne féljenek tőle, mert fölöttébb sok érték van benne.

Lantos Mihály egyetemi tanár és tanulás-módszertani szakértő hangoztatta, hogy a hetedikes programban beszélnek a művészetekről, ezen belül a zenéről, komolyzenei betétekkel. Helyet kap az előadásban a magyar népmese, a magyar nyelv, szó lesz Bartók Béláról, meghallgatnak egy Radnóti-verset és 100 évvel ezelőtti fotókat is mutatnak a gyerekeknek.

Mint elhangzott, a negyedikeseknek interaktívabb, játékos előadást visznek, ahol több a zene, és képzőművészeti alkotásokat is bemutatnak. Vonósnégyessel érkeznek, a zenészek a gyerekek közé ülnek be, és szövetségben játszanak el egy népdalt.

Az iskolák részére térítésmentesen elérhető programra már elindult a regisztráció.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idén elindított programja minden általános iskolás részére biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe. A program keretében koncertre, múzeumba, levéltárba is elmehetnek a gyerekek, sőt akár farmra is, ahol ősmagyar fajtákat ismerhetnek meg.

mti